Letnie menu: naleśniki z cukinią i suszonymi pomidorami
Jeśli słoneczny nastrój sprawił, że masz ochotę zjeść coś lekkiego, a zarazem wykwintnego to mamy przepis w sam raz dla Ciebie. Wiele osób kocha naleśniki. Jest to bardzo uniwersalna potrawa, którą przygotować można na wiele sposobów, wykorzystując zarówno słone, jak i słodkie dodatki. Po prostu naleśniki są pyszne i jest to fakt, z którym nie można się spierać!
W dzisiejszym wpisie przedstawiamy naszą wersję letnich naleśników z cukinią i suszonymi pomidorami. To danie jest doskonałą propozycją na obiad lub lunch, jednak możesz je także wykorzystać jako przekąskę do zaserwowania swoim gościom (na przykład, jeśli potniesz każdego naleśnika na mniejsze kawałki).
Składniki
Ciasto
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki mleka
1 szklanka gazowanej wody
2 jajka
Farsz
1 cukinia (najlepiej taka średniej wielkości)
7-8 plasterków suszonych pomidorów
Przyprawy: sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej,
Cebula
Czosnek
Oliwa z oliwek extra virgin
Sos
Pomidory w puszce
Sól, pieprz
Świeże listki bazylii
Sposób wykonania
Ciasto na naleśniki
Przygotuj naczynie na wyrobienie ciasta. Może być to miska kuchenna lub garnek. Następnie wsyp do miski mieszankę mąki z solą. Dodaj mleko, jajka oraz wodę gazowaną. Bardzo dokładnie połącz wszystkie składniki używając miksera. Konsystencja ciasta powinna przypominać śmietanę więc w zależności od efektu, dodaj mniej lub więcej wody bądź mąki. Następnie odłóż ciasto na jakoś czas, przykrywając miskę ściereczką.
Farsz
Aby przygotować farsz, zacznij od cukinii. Dokładnie umyj cukinię, a następnie zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Możesz także zamiast tarki użyć robota kuchennego. Wyjmij patelnię i nalej na nią trochę oliwy z oliwek. Zasmaż czosnek z cebulką (obydwa powinny być pokrojone jak najdrobniej, w przypadku czosnku, możesz wycisnąć go). Dodaj plasterki suszonych pomidorów oraz cukinię i smaż całość na małym ogniu, pod przykryciem, około 6-8 minut. Po tym czasie dopraw mieszankę na farsz pieprzem, bazylią i solą.
Sos
Pomidory w puszce przelej do rondelka oraz przypraw solą, pieprzem i bazylią.
Podgrzej sos, rozgnieć pomidorki widelcem i mieszaj całość na małym ogniu przez około 3 minuty. Następnie przelej sos do sosjerki.
Smażenie naleśników
Rozgrzej patelnię, a następnie dokładnie natłuść ją oliwą lub olejem. Możesz użyć w tym celu ręcznika papierowego, aby tłuszcz rozprowadzić równomiernie. Następnie, używając chochelki, wlej naleśnikowe ciasto i szybko rozprowadź je po patelni, przechylając ją na boki. Pilnuj smażącego się ciasta i w odpowiednim momencie, przewróć je na drugą stronę. Gotowe naleśniki odkładaj na talerz obok, aż usmażysz wszystkie.
Naleśniki z cukinią i suszonymi pomidorami - ostatnie kroki
Rozprowadź równomiernie farsz na każdym naleśniku (przypadają około 2 łyżki farszu na naleśnik). Następnie zroluj naleśnika bądź złóż go w trójkąt, zależnie od tego, który ze sposobów wolisz.
Opcjonalnie, możesz upiec naleśniki w piekarniku. Wstaw je wtedy do piekarnika w naczyniu żaroodpornym, polewając sosem. Piecz przez 15 minut.
Sposób podania
Jak już wspominaliśmy wcześniej, naleśniki z cukinią i suszonymi pomidorami możesz potraktować zarówno jako zwykły, lekki, letni obiad lub jako przekąskę podczas imprezy.
W przypadku imprezy polecamy zwijać naleśniki, a następnie pokroić je na mniejsze kawałki. Następnie połóż te kawałki na tacy do serwowania i podaj swoim gościom.
