Letnie menu: naleśniki z cukinią i suszonymi pomidorami

Jeśli słoneczny nastrój sprawił, że masz ochotę zjeść coś lekkiego, a zarazem wykwintnego to mamy przepis w sam raz dla Ciebie. Wiele osób kocha naleśniki. Jest to bardzo uniwersalna potrawa, którą przygotować można na wiele sposobów, wykorzystując zarówno słone, jak i słodkie dodatki. Po prostu naleśniki są pyszne i jest to fakt, z którym nie można się spierać!

W dzisiejszym wpisie przedstawiamy naszą wersję letnich naleśników z cukinią i suszonymi pomidorami. To danie jest doskonałą propozycją na obiad lub lunch, jednak możesz je także wykorzystać jako przekąskę do zaserwowania swoim gościom (na przykład, jeśli potniesz każdego naleśnika na mniejsze kawałki).

Składniki

Ciasto

1 szklanka mąki pszennej

½ szklanki mleka

1 szklanka gazowanej wody

2 jajka

Farsz

1 cukinia (najlepiej taka średniej wielkości)

7-8 plasterków suszonych pomidorów

Przyprawy: sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej,

Cebula

Czosnek

Oliwa z oliwek extra virgin

Sos

Pomidory w puszce

Sól, pieprz

Świeże listki bazylii

Sposób wykonania

Ciasto na naleśniki

Przygotuj naczynie na wyrobienie ciasta. Może być to miska kuchenna lub garnek. Następnie wsyp do miski mieszankę mąki z solą. Dodaj mleko, jajka oraz wodę gazowaną. Bardzo dokładnie połącz wszystkie składniki używając miksera. Konsystencja ciasta powinna przypominać śmietanę więc w zależności od efektu, dodaj mniej lub więcej wody bądź mąki. Następnie odłóż ciasto na jakoś czas, przykrywając miskę ściereczką.

Farsz

Aby przygotować farsz, zacznij od cukinii. Dokładnie umyj cukinię, a następnie zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Możesz także zamiast tarki użyć robota kuchennego. Wyjmij patelnię i nalej na nią trochę oliwy z oliwek. Zasmaż czosnek z cebulką (obydwa powinny być pokrojone jak najdrobniej, w przypadku czosnku, możesz wycisnąć go). Dodaj plasterki suszonych pomidorów oraz cukinię i smaż całość na małym ogniu, pod przykryciem, około 6-8 minut. Po tym czasie dopraw mieszankę na farsz pieprzem, bazylią i solą.

Sos

Pomidory w puszce przelej do rondelka oraz przypraw solą, pieprzem i bazylią.

Podgrzej sos, rozgnieć pomidorki widelcem i mieszaj całość na małym ogniu przez około 3 minuty. Następnie przelej sos do sosjerki.

Smażenie naleśników

Rozgrzej patelnię, a następnie dokładnie natłuść ją oliwą lub olejem. Możesz użyć w tym celu ręcznika papierowego, aby tłuszcz rozprowadzić równomiernie. Następnie, używając chochelki, wlej naleśnikowe ciasto i szybko rozprowadź je po patelni, przechylając ją na boki. Pilnuj smażącego się ciasta i w odpowiednim momencie, przewróć je na drugą stronę. Gotowe naleśniki odkładaj na talerz obok, aż usmażysz wszystkie.

Naleśniki z cukinią i suszonymi pomidorami - ostatnie kroki

Rozprowadź równomiernie farsz na każdym naleśniku (przypadają około 2 łyżki farszu na naleśnik). Następnie zroluj naleśnika bądź złóż go w trójkąt, zależnie od tego, który ze sposobów wolisz.

Opcjonalnie, możesz upiec naleśniki w piekarniku. Wstaw je wtedy do piekarnika w naczyniu żaroodpornym, polewając sosem. Piecz przez 15 minut.

Sposób podania

Jak już wspominaliśmy wcześniej, naleśniki z cukinią i suszonymi pomidorami możesz potraktować zarówno jako zwykły, lekki, letni obiad lub jako przekąskę podczas imprezy.

W przypadku imprezy polecamy zwijać naleśniki, a następnie pokroić je na mniejsze kawałki. Następnie połóż te kawałki na tacy do serwowania i podaj swoim gościom.

patera do serwowania potraw