Łosoś w kokosie z curry
To danie gwarantuje wykwintne połączenie smaków, a jednocześnie jest proste w przygotowaniu. Mleko kokosowe i curry doskonale pasują do siebie, tworząc pyszny, ale nie za ciężki sos. W efekcie łosoś w kokosie z curry wydaje się o wiele bardziej skomplikowanym obiadem, niż jest w rzeczywistości. Co więcej, ryba duszona jest w mleczku kokosowym, dzięki czemu jest bardzo delikatna i pełna smaku.
Przygotuj
duża patelnia
talerz
nóż do warzyw
Składniki
ok. 200 g filetów z łososia
sól
Świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka oleju
1 szalotka, cienko pokrojona
1 łyżka pasty z czerwonego curry
2 mielone ząbki czosnku
2 łyżeczki świeżo zmielonego imbiru
1 puszka mleka kokosowego
1 łyżka sosu rybnego
ugotowany ryż
świeżo posiekana kolendra
Sposób przygotowania
Dopraw łososia solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej olej.
Na patelnię połóż skórą do dołu łososia i podsmażaj na złoty kolor przez około 5 minut z każdej strony. Zdejmij rybę z patelni i połóż na talerzu.
Następnie na średniej patelni połóż pokrojoną szalotkę i podsmażaj ją na średnim ogniu. Cebulę duś tak długo, aż stanie się miękka i nabierze złotego koloru. Dodaj pastę curry, czosnek i imbir i gotuj przez minutę, aż pasta zacznie pachnieć i lekko zciemnieje.
Lekko zmniejsz ogień i powoli wlej mleczko kokosowe, następnie dodaj sos rybny i zagotuj. Do sosu dodaj łososia i całość gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut w zależności od grubości łososia. Polewaj rybę sosem i od czasu do czasu mieszaj.
Nałóż sos na łososia, podawaj z ryżem i posyp kolendrą.