Łosoś w syropie klonowym
Pyszne mięso z łososia zdecydowanie warto wprowadzić do swojego jadłospisu, szczególnie w miesiącach letnich. To wysokiej jakości źródło białka o doskonałym naturalnym smaku. Jeśli w dodatku nie jesteś największym fanem lub fanką rybiego smaku lub rybiego zapachu, ten przepis na łososia będzie doskonały właśnie na przełamanie się i skosztowanie czegoś całkowicie nowego.
Przepis na łososia w syropie klonowym jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. W zaledwie 20 minut otrzymasz to wyjątkowe danie, którego smak jest niesamowity. Dodatek musztardy świetnie komponuje się ze słodkim smakiem syropu klonowego oraz delikatnym mięsem łososia.
Dlaczego warto przygotować łososia na obiad?
Łosoś ma łagodny smak i przyjemną konsystencję. Jest to naprawdę świetna baza do wielu aromatycznych sosów, takich jak musztarda miodowa, teriyaki lub sos koperkowy. Mięso łososia wyróżnia się pysznym smakiem, ale i także delikatnością. Jest ono także bogate w białko oraz nie wymaga zbyt wielkich umiejętności kulinarnych, by stworzyć pyszny obiad.
Składniki
- Łosoś - Jeden duży filet pokrojony na 6 równych kawałków
- 1/4 szklanki masła niesolonego, stopionego
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki sosu sojowego
- Pieprz
Sposób przygotowania
Krok 1
Rozgrzej piekarnik, a następnie umieść łososia w ceramicznym naczyniu do zapiekania.
Krok 2
Wymieszaj sos: w małej miseczce wymieszaj masło, syrop klonowy, musztardę i sos sojowy.
Krok 3
Polej łososia sosem. W razie potrzeby dodaj świeżo zmielony pieprz.
Krok 4
Piecz danie przez 15 do 20 minut lub do momentu, aż łosoś będzie miękki i zarumieniony.
Krok 5
Potrawę podawaj gorącą i przyprawioną natką pietruszki.
Sposób podania
Łosoś w syropie klonowym dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Najlepiej prezentować się będzie postawione na stole w naczyniu do zapiekania. Dodatki, takie jak pieczone ziemniaczki, możesz podać osobno, także w ceramicznej formie do pieczenia.
Sos z musztardy oraz syropu klonowego świetnie sprawdzi się również w przypadku innych rodzajów ryb, takich jak np. dorsz. Warto pamiętać, że łosoś nie ma zbyt długiego okresu przydatności do spożycia, więc należy zjeść go dość szybko. W lodówce może on leżeć do 2 dni w szczelnym pojemniku. W zamrażarce danie to przetrwa od 3 do 4 miesięcy w szczelnym pojemniku.