Magia przechowywania - przegląd pojemników do żywności
Szare, białe, niebieskie, czerwone; z metalu, z drewna, ze szkła lub z plastiku; okrągłe, kwadratowe czy prostokątne – pojemniki do przechowywania występują obecnie w najróżniejszych kolorach i kształtach. Wybór może przyprawiać o zawrót głowy, bo nie każdy wie, czym sugerować się kupując ten rodzaj akcesoriów kuchennych. Co zrobić, żeby nie spędzać długich minut przy sklepowym regale z pojemnikami? Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę i jaki rodzaj pojemnika wybrać do danej grupy żywności.
Pojemniki do przechowywania żywności znajdziemy na blacie kuchennym, w szafkach, w lodówce, zamrażarce czy nawet w torbie, którą zabieramy codziennie do pracy. Mnogość tworzyw, z których są wykonane, sprawia, że te które nadają się do przechowywania makaronów niekoniecznie sprawdzą się w roli pojemników do odgrzewania posiłków.

Aby przyporządkować pojemniki do danej roli, które odgrywają w przechowywaniu, warto podzielić je ze względu na tworzywo, kształt oraz dodatkowe funkcje.
Wybrać szkło, plastik czy silikon?
Materiał, z którego zostało wykonane akcesorium, jest w tym przypadku najważniejszym zagadnieniem. Nie wszystkie pojemniki nadają się do odgrzewania obiadów w kuchence mikrofalowej lub do mrożenia żywności.
Najpopularniejszym wyborem są pojemniki z tworzyw sztucznych. Świetnie sprawdzają się przy przechowywaniu produktów suchych na półkach, gotowych posiłków w lodówce czy też do przenoszenia żywności na trening lub do pracy. Pojemniki z tworzywa w większości nadają się do mycia w zmywarce i są odporne na wysokie oraz niskie temperatury. Warto jednak pamiętać, żeby przy zakupie sprawdzić oznaczenia widniejące na opakowaniu. Jeżeli chcemy przechowywać w nich żywność, to powinny zawierać ikonę widelca i noża. Aby użyć ich w zamrażarce, mikrofali czy piekarniku, na pojemniku powinny widnieć ikony śnieżynki, piekarnika, mikrofali lub oznaczenie zakresu dopuszczalnych temperatur.
Pozostając przy pojemnikach z tworzywa sztucznego, nie sposób nie wspomnieć o silikonie, który obecnie jest jednym z najchętniej wybieranych materiałów przy produkcji akcesoriów kuchennych. Pojemniki z silikonu charakteryzują się odpornością na wysokie oraz niskie temperatury i dodatkowo są wysoce elastyczne, co sprawia, że można je składać i zaoszczędzić cenne miejsce.
Przy przetrzymywaniu makaronów, kasz, mąki, cukru, kawy i innych suchych produktów doskonale sprawdzą się pojemniki ze szkła lub z porcelany. Tworzywa te nie wchodzą w reakcje z pokarmem i najczęściej mają możliwość szczelnego zamknięcia. Chroni to suchą żywność przed wilgocią czy zakurzeniem.

Pojemniki metalowe znajdą zastosowanie w przechowywaniu pieczywa czy też herbaty. Należy pamiętać, że nie nadają się do produktów kwaśnych, ponieważ połączenie pochodzących z nich substancji z metalem może spowodować powstawanie szkodliwych dla zdrowia reakcji.
Drewno sprawdzi się przy produktach sypkich oraz tych całkowicie suchych. Na sklepowych półkach znajdziemy drewniane chlebaki lub pojemniki do przechowywania makaronu.
Kiedy kupić okrągły, a kiedy zdecydować się na kwadratowy?
Okazuje się, że kształt pojemnika do przechowywania żywności wpływa nie tylko na estetykę akcesorium, ale również na funkcjonalność. Okrągłe słoje idealnie pasują do owalnych ciastek, makaronów, mąki czy soli. Z kwadratowego lub prostokątnego pojemnika łatwiej będzie nam precyzyjnie wysypać zawartość nie korzystając przy tym z łyżki.
Warto zwrócić uwagę na zakup pojemników w tym samym kształcie. Takie rozwiązanie ułatwi nam ustawienie ich obok siebie lub na sobie. Perfekcyjne wypełnienie przestrzeni pomiędzy nimi zaoszczędzi miejsce do przechowywania, które w kuchni jest niezwykle cenne.
Z sitkiem, ze sztućcami lub z miarką
W ofercie sklepów z wyposażeniem kuchni znajdziemy też pojemniki dedykowane. Te z sitkiem umożliwią odsączenie owoców lub warzyw tuż po umyciu, a te w komplecie ze sztućcami świetnie odnajdą się jako naczynia do przenoszenia posiłków do pracy. Niektóre pojemniki z tworzywa posiadają specjalne łyżeczki do odmierzania mąki, soli lub cukru, dzięki czemu nie musimy inwestować w dodatkowe miarki. Dodatkowo opakowania z silikonową uszczelką zagwarantują ochronę przed wilgocią i cyrkulacją powietrza.

Przy wyborze pojemników do przechowywania żywności warto kierować się nie tylko względami estetycznymi, ale należy też dobrze przemyśleć funkcje, które miałby spełniać dany produkt. Pamiętajmy, że nie wszystkie pojemniki z tworzywa nadają się do podgrzewania, mrożenia oraz mycia w zmywarce, więc warto szukać na opakowaniach specjalnych oznaczeń. Aby dodać naszej kuchni charakteru i ułatwić przechowywanie, wybierzmy pojemniki z tego samego materiału i w tym samym kształcie.