Menu na imprezy – proste przepisy na pyszne sałatki
Sałatka to podstawowa pozycja w polskim, menu na imprezy. Sycące i pyszne sałatki znajdą uznanie zarówno u mięsożerców, jak i wegetarian. Dziś mamy dla Was dwa sprawdzone przepisy na niebanalne ale błyskawiczne sałatki. Jedna na zimno, natomiast drugą podajemy na ciepło.
Sałatka z kaszy kuskus i warzyw
Składniki:
30 dag kaszy kuskus,
1 szklanka bulionu z warzyw,
1 puszka kukurydzy,
1 jabłko,
1 papryka,
1 ogórek,
1 czerwona cebulka,
1 pomidor,
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
2 łyżki kiełków lub posiekanej natki pietruszki,
3-4 łyżki majonezu lub oliwy z oliwek,
Sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Przygotuj miskę na kuskus. Wsyp do niej kaszę i zalej gorącym bulionem warzywnym. Przykryj i odstaw – będzie gotowy jak spęcznieje i zmięknie. Umyj warzywa i przygotuj deskę do krojenia. Jabłko i pomidora pokrój w małą kostkę, ogórka w półplasterki. Paprykę oczyść i pokrój w krótkie paseczki. Obierz i posiekaj cebulę. Odsącz kukurydzę z zalewy.
Dodaj wszystko do kuskusu i wymieszaj z oliwą lub majonezem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec posyp całość kiełkami i siekanym szczypiorkiem.
Sałatka ziemniaczana z ogórkami na gorąco
Składniki:
12 ugotowanych ziemniaków średniej wielkości,
4 duże ogórki kiszone,
2 cebule,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki masła,
1 szklanka śmietany 18%,
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
Przygotowanie:
Możesz wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia lub ugotować świeże w mundurkach. Po wystudzeniu obierz je i pokrój w plasterki. Ogórki kiszone pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej posiekaną cebulkę. Dodaj masło i podsmaż na nim ziemniaki na złoty kolor.
Plasterki ziemniaków lekko posól i za pomocą młynka do pieprzu dopraw je świeżo zmieloną, aromatyczną przyprawą. Przykryj je warstwą ogórków i lekko podgrzej pod przykryciem. Od czasu do czasu zamieszaj. Dodaj śmietanę i zamieszaj, podgrzewaj jeszcze przez 3 minuty. Podawaj posypane natką pietruszki. Proste sałatki to zawsze sprawdzone menu na imprezy.