Menu na imprezy – proste przepisy na pyszne sałatki

Sałatka to podstawowa pozycja w polskim, menu na imprezy. Sycące i pyszne sałatki znajdą uznanie zarówno u mięsożerców, jak i wegetarian. Dziś mamy dla Was dwa sprawdzone przepisy na niebanalne ale błyskawiczne sałatki. Jedna na zimno, natomiast drugą podajemy na ciepło.

Sałatka z kaszy kuskus i warzyw

Składniki:

30 dag kaszy kuskus,

1 szklanka bulionu z warzyw,

1 puszka kukurydzy,

1 jabłko,

1 papryka,

1 ogórek,

1 czerwona cebulka,

1 pomidor,

2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,

2 łyżki kiełków lub posiekanej natki pietruszki,

3-4 łyżki majonezu lub oliwy z oliwek,

Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Przygotuj miskę na kuskus. Wsyp do niej kaszę i zalej gorącym bulionem warzywnym. Przykryj i odstaw – będzie gotowy jak spęcznieje i zmięknie. Umyj warzywa i przygotuj deskę do krojenia. Jabłko i pomidora pokrój w małą kostkę, ogórka w półplasterki. Paprykę oczyść i pokrój w krótkie paseczki. Obierz i posiekaj cebulę. Odsącz kukurydzę z zalewy.

Dodaj wszystko do kuskusu i wymieszaj z oliwą lub majonezem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec posyp całość kiełkami i siekanym szczypiorkiem.

Sałatka ziemniaczana z ogórkami na gorąco

Składniki:

12 ugotowanych ziemniaków średniej wielkości,

4 duże ogórki kiszone,

2 cebule,

2 łyżki oliwy z oliwek,

2 łyżki masła,

1 szklanka śmietany 18%,

2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,

Sól i świeżo zmielony czarny pieprz.

Przygotowanie:

Możesz wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia lub ugotować świeże w mundurkach. Po wystudzeniu obierz je i pokrój w plasterki. Ogórki kiszone pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej posiekaną cebulkę. Dodaj masło i podsmaż na nim ziemniaki na złoty kolor.

Plasterki ziemniaków lekko posól i za pomocą młynka do pieprzu dopraw je świeżo zmieloną, aromatyczną przyprawą. Przykryj je warstwą ogórków i lekko podgrzej pod przykryciem. Od czasu do czasu zamieszaj. Dodaj śmietanę i zamieszaj, podgrzewaj jeszcze przez 3 minuty. Podawaj posypane natką pietruszki. Proste sałatki to zawsze sprawdzone menu na imprezy.