Młoda kapusta z koperkiem

Kolejne, jakże przyjemne wspomnienie dzieciństwa. Taka właśnie młoda kapusta z pewnością królowała na niejednym z naszych stołów. Zarówno nasze mamy, jak i babcie specjalizowały się w nadawaniu temu nieskomplikowanemu daniu wyjątkowego charakteru. Sycące, pyszne, odpowiednio zagęszczone danie stanowiło pożywny posiłek, do którego chętnie zasiadali wszyscy członkowie rodziny. Wśród dań z kapusty, obok oczywiście niezastąpionych gołąbków, jest to nasze ulubione, kojarzące się z wiosną danie. Postanowiliśmy odtworzyć tak dobrze znany nam przepis, zmieniając i udoskonalając go nieco, by nadać mu jeszcze bardziej wyrafinowanego smaku. Zrezygnowaliśmy z dodawania kiełbasy, czy boczku (z pewnością znasz już taką wersję!) i postawiliśmy na wersję wege. Sprawdź z nami jak przygotować to proste, smaczne danie i zaskoczyć członków swojej rodziny pozornie niewyszukanym przepisem, który z pewnością spotka się z ich uznaniem.

mloda kapusta

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty (około 1,2-1,5 kilograma)
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 mililitrów wody
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • puszka krojonych pomidorów
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczki czarnego pieprzu
  • pęczek koperku
kapusta

Przygotowanie:

Kapustę umyj, oczyść z uszkodzonych zewnętrznych liści, ułóż na desce do krojenia i poszatkuj.

Cebule i ząbki czosnku obierz i pokrój - cebulę w kosteczkę, a czosnek w plasterki.

W średniej wielkości garnku rozgrzej 4 łyżki oleju. Wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek i podsmaż na niewielkim ogniu przez około 5 minut, aż cebula się zeszkli.

Następnie dodaj poszatkowaną kapustę i całość podsmaż, mieszając co chwilę drewnianą łyżką.

Dodaj wodę, przykryj garnek pokrywką. Całość duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 do 20 minut.

Po upływie tego czasu dodaj pomidory, 4 łyżeczki przecieru pomidorowego oraz przyprawy.

Podgrzej danie przez kolejne 15 minut.

Na koniec dodaj drobno posiekany koperek i wymieszaj.

Odstaw całość na kilka minut przed podaniem, aby smaki miały szansę dokładnie się połączyć.

mloda kapusta

Porada:

Jeśli konsystencja dania wydaje Ci się być zbyt rzadka, możesz zagęścić je zasmażką.

Smacznego!