Mus jabłkowy - przepis
Jabłka są bogatym źródłem witamin, które korzystnie wpływają na naszą odporność. Nie od dziś wiadomo, że witamina C jest niezastąpiona w trakcie okresu jesienno-zimowego. Mus jabłkowy to pyszny pomysł na wprowadzenie do swojej diety tej witaminy. Wykorzystaj sezon na jabłka, by przyrządzić znakomite przetwory z jabłek na całą zimę. Przeczytaj nasz wpis i poznaj najlepszy przepis na mus jabłkowy.
Właściwości jabłek
Oprócz wysokiej zawartości witaminy C mus jabłkowy jest bogaty w fosfor, cynk, potas, błonnik, a także w witaminy A, E i K. Wprowadzając jabłka do codziennej diety, nie tylko poprawiasz swoją odporność. Jabłka, ze względu na dużą zawartość błonnika, korzystnie wpływają na trawienie i pomagają w niektórych dolegliwościach żołądkowych. Z tego samego powodu jabłka bardzo często pojawiają się w różnych dietach odchudzających.
Bogactwo witamin i minerałów zawartych w jabłkach z pewnością korzystnie wpłynie na Twój organizm. Gotowe jabłka na szarlotkę w słoikach są nie tylko zdrowe, ale też ekonomiczne. Jabłka jesienią są najtańsze i najsmaczniejsze! Warto wykorzystać sezon na jabłka i przygotować sobie bomby witaminowe w słoiku na zimę.
Z czym jeść mus jabłkowy?
Mus jabłkowy to dodatek, który pasuje do wielu przekąsek i potraw. Oczywiście najbardziej kojarzy nam się ze smacznymi deserami. Świetnie smakuje z naleśnikami, lodami czy domowymi ciasteczkami. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by zjeść go ze świeżym pieczywem, w ramach szybkiej przekąski.
Możesz też użyć go do przygotowania domowych wypieków. Szarlotka to dopiero początek! Mus jabłkowy to też świetny wybór, kiedy chcesz przyrządzić pączki, bułeczki albo rogaliki. Ten prosty, ale pyszny specjał pasuje również do potraw wytrawnych. Na jego bazie stworzysz znakomity sos do tofu lub mięsa.

Przygotuj
garnek
drewnianą łyżkę
drylownicę do jabłek
mały nożyk
szczelne słoiki
Składniki
3 kg jabłek
sok z 1 cytryny
4 szklani wody
opcjonalnie:
cukier (do smaku)
cynamon, imbir, kardamon, goździki
Przygotowanie
Jakie są najlepsze jabłka na przetwory? W zasadzie wszystkie odmiany sprawdzą się równie dobrze. Oczywiście jabłko jabłku nierówne, dlatego przyrządzając mus kieruj się przede wszystkim swoim smakiem. Zbyt kwaśne jabłka możesz nieco osłodzić, a z kolei do tych bardziej słodkich możesz dodać więcej cytryny.
Jabłka obierz ze skórki i usuń drylownicą gniazda nasienne. Pokrój w kostkę i włóż do garnka. Dodaj trzy szklanki wody i sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż jabłka nie zmiękną. W zależności od soczystości owoców dodaj resztę wody w czasie gotowania się jabłek.
Do gotujących się jabłek możesz dodać przyprawy, takie jak imbir, cynamon, goździki i kardamon. Jeśli jabłka nie są zbyt słodkie możesz również dodać odrobiny cukru do smaku.
By uzyskać jedwabiście gładki mus, możesz po wystudzeniu jabłek zblendować je, choć nie jest to konieczne. Mus z niewielkimi kawałkami owoców będzie równie smaczny!
Tak przygotowany mus możesz włożyć do słoików, by mieć go w razie potrzeby zawsze pod ręką. Smacznego!