Nadziewana dynia mac & cheese
Wycinanie dyń to klasyczne jesienne zajęcie. Jednak zamiast rzeźbić w dyni, możesz z niej przygotować pyszną potrawę. Nadziewana dynia mac & cheese to świetna propozycja na jesienne danie i nie zdziw się, że będzie to najlepsza dyniowa potrawa, jaką jadłeś. Doskonale sprawdzi się zarówno na haloweenowy wieczór, jak i jako wyrafinowana potrawa dla rodziny lub gości. Jeśli uwielbiasz jesienne smaki, to nietuzinkowe połączenie z pewnością zagości w Twojej kuchni więcej niż raz.
Składniki
- 1 dynia hokkaido około 2,5kg
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Ok 100g kiełbasy wieprzowej
- Ok 100g makaronu
- 150g włoskiego sera Fontina, pokrojonego w kostki
- 60g szwajcarskiego sera Gruyère, pokrojonego w kostki
- 3 szalotki pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej szałwii
- 1 szklanka śmietany
Sposób przygotowania
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 150 ° C.
Krok 2
Używając dobrego noża kuchennego wytnij okrąg w dyni pod kątem 45 stopni, tak aby móc ją wydrążyć. Usuń nasiona i wnętrze dyni najdokładniej, jak to możliwe. Następnie odłóż dynię na bok.
Krok 3
Wyjmij organizer na przyprawy, a następnie obficie posól wnętrze dyni.
Krok 4
Włóż przygotowaną dynię do naczynia do pieczenia (powinno być dodatkowo wyłożone papierem do pieczenia) i piecz przez 45 minut.
Krok 5
W międzyczasie rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Rozdrobnij kiełbasę na małe kawałki i wrzuć na patelnię. Następnie podsmażaj, aż do lekkiego zarumienienia.
Krok 6
Zdejmij kiełbasę z patelni i odstaw do ostygnięcia. Zachowaj naturalnie powstały “sos” z kiełbasy i oliwy.
Krok 7
Do dużego garnka z osoloną wrzącą wodą dodaj makaron i ugotuj go, aż będzie al dente.
Krok 8
Opróżnij garnek i spłucz makaron zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
Krok 9
W misce wymieszaj sery Fontinę, Gruyère, oraz kiełbasę, makaron, szalotki i zioła. Po zakończeniu pieczenia dyni wyjmij ją z piekarnika i napełnij makaronem i serem. Polej nadzienie śmietaną.
Krok 10
Nadzianą dynię włóż z powrotem do piekarnika, przykrywając ją od góry wcześniej wyciętym okręgiem i piecz przez 1 godzinę, zdejmując przykrywkę na ostatnie 15 minut. Górna warstwa sera nie powinna być płynna tylko lekko zarumieniona. W trakcie pieczenia śmietana może nieco bulgotać, nie jest to żadna nieprawidłowość. Jeśli w trakcie pieczenia dynia pęknie, co się czasem zdarza, nie przejmuj się, gdyż przecież umieściłeś ją w wyłożonym papierem naczyniu do pieczenia.
Krok 11
Przed podaniem, pozwól dyni ostygnąć około 10 min.
Smacznego!