Nadziewana dynia mac & cheese

Wycinanie dyń to klasyczne jesienne zajęcie. Jednak zamiast rzeźbić w dyni, możesz z niej przygotować pyszną potrawę. Nadziewana dynia mac & cheese to świetna propozycja na jesienne danie i nie zdziw się, że będzie to najlepsza dyniowa potrawa, jaką jadłeś. Doskonale sprawdzi się zarówno na haloweenowy wieczór, jak i jako wyrafinowana potrawa dla rodziny lub gości. Jeśli uwielbiasz jesienne smaki, to nietuzinkowe połączenie z pewnością zagości w Twojej kuchni więcej niż raz.

Składniki

  • 1 dynia hokkaido około 2,5kg
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Ok 100g kiełbasy wieprzowej
  • Ok 100g makaronu
  • 150g włoskiego sera Fontina, pokrojonego w kostki
  • 60g szwajcarskiego sera Gruyère, pokrojonego w kostki
  • 3 szalotki pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej szałwii
  • 1 szklanka śmietany

Sposób przygotowania

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 150 ° C.

Krok 2

Używając dobrego noża kuchennego wytnij okrąg w dyni pod kątem 45 stopni, tak aby móc ją wydrążyć. Usuń nasiona i wnętrze dyni najdokładniej, jak to możliwe. Następnie odłóż dynię na bok.

Krok 3

Wyjmij organizer na przyprawy, a następnie obficie posól wnętrze dyni.

Krok 4

Włóż przygotowaną dynię do naczynia do pieczenia (powinno być dodatkowo wyłożone papierem do pieczenia) i piecz przez 45 minut.

Krok 5

W międzyczasie rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Rozdrobnij kiełbasę na małe kawałki i wrzuć na patelnię. Następnie podsmażaj, aż do lekkiego zarumienienia.

Krok 6

Zdejmij kiełbasę z patelni i odstaw do ostygnięcia. Zachowaj naturalnie powstały “sos” z kiełbasy i oliwy.

Krok 7

Do dużego garnka z osoloną wrzącą wodą dodaj makaron i ugotuj go, aż będzie al dente.

Krok 8

Opróżnij garnek i spłucz makaron zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.

Krok 9

W misce wymieszaj sery Fontinę, Gruyère, oraz kiełbasę, makaron, szalotki i zioła. Po zakończeniu pieczenia dyni wyjmij ją z piekarnika i napełnij makaronem i serem. Polej nadzienie śmietaną.

Krok 10

Nadzianą dynię włóż z powrotem do piekarnika, przykrywając ją od góry wcześniej wyciętym okręgiem i piecz przez 1 godzinę, zdejmując przykrywkę na ostatnie 15 minut. Górna warstwa sera nie powinna być płynna tylko lekko zarumieniona. W trakcie pieczenia śmietana może nieco bulgotać, nie jest to żadna nieprawidłowość. Jeśli w trakcie pieczenia dynia pęknie, co się czasem zdarza, nie przejmuj się, gdyż przecież umieściłeś ją w wyłożonym papierem naczyniu do pieczenia.

Krok 11

Przed podaniem, pozwól dyni ostygnąć około 10 min.

Smacznego!