Nadziewane cukinie - prosty przepis

Pieczone, nadziewane warzywa są bardzo aromatyczne, soczyste i pyszne. Pomidor, bakłażan, papryka, cukinie, kabaczek, dynia, cebula stanowią doskonałą podstawę do przygotowania nadziewanych potraw. Do ich napełniania użyć można różnych składników, jednak w tym przepisie wykorzystaliśmy mielone mięso.

Przepis na nadziewaną cukinię z pachnącym sosem majonezowym, czosnkowym i ziołami jest niezwykle prosty, a efekt zachwycający. Sos nadaje potrawie wspaniałego smaku i aromatu. Faszerowana cukinia może być przygotowana w dwóch wersjach. W kształcie łódeczek - w tej wersji kroimy cukinię wzdłuż na 2 części lub w formie “beczułek”. Obie opcje mają swoje zalety, forma nie wpływa jednak na smak potrawy. Aby nadać daniu kremowego smaku, 10 minut przed włożeniem go do piekarnika, posyp całość tartym serem. Potrawa ta jest niezwykle pachnąca, soczysta i smaczna. Można ją serwować jako przekąskę lub jako danie główne.

Składniki

  • 600 gr. cukini
  • 400 gr. mielonego mięsa
  • 40 gr sera żółtego
  • 1 szt jajo kurze
  • 3 łyżki majonez
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka koperku
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • 3 szczypty mielonej kolendry
  • szczypta mielonego pieprzu czarnego
  • sól

Sposób przygotowania

Krok 1

Nabierz 3 łyżki majonezu i dodaj je do pustej miski. Jest to baza dla sosu.

Krok 2

Oderwij łodygi koperku i pietruszki, a następnie nożem kuchennym drobno posiekaj zioła i dodaj do miski z majonezem. Dodaj zgnieciony czosnek, posyp czarnym pieprzem i zmieloną kolendrą. Możesz też dodać więcej przypraw. Doskonale sprawdzi się też zmielona kolendra. Całość dobrze wymieszaj, aż sos będzie gotowy. Jeśli nie lubisz majonezu, zastąp go tłustą śmietaną.

Krok 3

Do mięsa mielonego dodaj pokrojony drobno czosnek i cebulę. Dzięki nim danie będzie bardziej soczyste i aromatyczne. Wbij do mięsa jajko (opcjonalne). Dodaj sól, czarny pieprz i mieloną kolendrę. Całość dobrze wymieszaj, aż baza mięsna będzie gotowa. Wstaw ją do lodówki na czas przygotowania cukini. Opcjonalnie do mielonego mięsa można też dodać gotowany ryż, posiekane pomidory lub inne ulubione składniki.

Krok 4

Do dania przygotuj dość dużą cukinię o wadze około 600 gramów. Przekrój cukinię w dowolny sposób (łódeczki lub beczułki). Łyżeczką delikatnie usuń miąższ, ale pozostaw dno.

Krok 5

Blachę do pieczenia przykryj folią i wysmaruj olejem roślinnym. Aromatycznym sosem majonezowym nasmaruj środek wydrążonych cukinii za pomocą pędzla i włóż do blaszki. Napełnij cukinie mielonym mięsem.

Krok 6

Posmaruj wierzch wszystkich cukini resztą sosu i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Następnie piecz przez 45 minut.

Krok 7

Wyjmij blaszkę do pieczenia z cukiniami, posyp wszystkie cukinie startym serem. Podwyższ temperaturę pieczenia do 230 stopni i piecz kolejne 10 minut, aż do stopienia się sera.

Krok 8

Wyciągnij pachnące cukinie i ciesz się aromatycznym zapachem przypraw, sera, mięsa i warzyw. Przenieś to pyszne danie na talerz i natychmiast zaserwuj je na stole. Można je podawać z przystawką z pieczonych ziemniaków, gotowanym ryżem lub z kaszą.

Smacznego!