Nadziewane jabłka cynamonowe - słodkie i zdrowe

Ten prosty przepis na nadziewane jabłka to doskonały sposób, aby w pełni wykorzystać zbiór jabłek z własnego ogródka lub większą zakupioną ilość tych owoców. Ten słodki deser to także świetna metoda na uczczenie jesieni!

Pieczone jabłka można uznać za szybszą w wykonaniu wersję szarlotki. Aby uzyskać najlepszy efekt smakowy, polecamy do tego deseru wybrać jabłka z odmiany Honeycrisp - jest to soczysty, lekko pikantny i słodki gatunek jabłek, które świetnie wytrzymuje nawet do 50 minut pieczenia. Radzimy trzymać się z daleka od gatunków takich jak Red Delicious (ich skórki mogą być dość grube i twarde) oraz Macintosh (idealne do musu jabłkowego, ale niezbyt dobrze utrzymują swój kształt podczas pieczenia).

Ponieważ zawartość wilgoci w każdym jabłku jest różna, dokładny czas pieczenia również się różni. Zalecamy pieczenie jabłek od 40 minut do maksymalnie godziny. Jeśli jesteś miłośnikiem jabłek, przepis ten zaspokoi Twoje kubki smakowe! Jest to także dobra propozycja na lekkie, słodkie śniadanie lub zdrową przekąskę.

Składniki

4 jabłka

1/2 szklanki miękkiego masła

1/4 szklanki płatków owsianych

1/4 szklanki brązowego cukru

1/4 szklanki posiekanych orzechów pekan

1 łyżeczka cynamonu

1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatałowej

Szczypta soli

Opcjonalnie - lody

Sposób przygotowania

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 190°. Za pomocą łyżeczki do wykrawania warzyw, wydrąż środek jabłek, bez rozcinania dna. W średniej misce, za pomocą łyżki kuchennej ze stali, wymieszaj masło, płatki owsiane, brązowy cukier, pekan, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.

Krok 2

Równomiernie do każdego jabłka wsadź masło.

Jabłka przełóż do małego naczynia do pieczenia i przykryj folią aluminiową. Piecz przez 30 minut, a następnie usuń folię. Kontynuuj pieczenie, aż jabłka będą miękkie, a wnętrze delikatne (ok kolejnych 20 min). Jeśli chcesz, deser ten możesz podawać na ciepło z lodami.

Smacznego!

Jabłka na tacy