Najbardziej przydatne akcesoria do pizzy

Pizza to jedna z najbardziej popularnych na całym świecie potraw, uwielbiana przez wszystkich. Chętnie zajadają się nią ludzie z różnych kontynentów, zarówno starsi, jak i młodsi, co wcale nas nie dziwi. Choć pierwotnie Włosi wykorzystywali tylko trzy składniki do jej zrobienia, to dziś bez ograniczeń eksperymentujemy, tworząc tak różnorodne kompozycje smakowe, że nie sposób, aby pizza była w stanie się komuś znudzić, tym bardziej, że na przestrzeni lat powstało wiele jej rodzajów. Można robić ją także samodzielnie we własnej kuchni, ale dojście do doskonałości będzie wymagało zaopatrzenia się w odpowiednie akcesoria do pizzy i oczywiście praktyki.

Rodzaje pizzy

Pizza pizzy nierówna, dlatego dobrze jest zacząć od rozróżnienia poszczególnych jej rodzajów, dzięki czemu będziemy mieć pewność co do tego, jaką pizzę chcemy gościć na naszym stole. Zrobienie prawdziwej, włoskiej pizzy nie należy do łatwych zadań i różni się ona zwykle od tych, lubianych przez większość Polaków. Do takiej pizzy jako dodatek służy tylko i wyłącznie oliwa, ale przy wersjach amerykańskich towarzyszą sosy. Najpopularniejszymi pozostają:

  • Pizza neapolitańska - narodziny pizzy miały miejsce w Neapolu i tym sposobem powstała pizza neapolitańska, czyli matka wszystkich innych. Powstaje ze ścisłych receptur i importowanych z Włoch, wyselekcjonowanych składników, dlatego odtworzenie jej w domowych warunkach jest niezwykle trudne. Jest to prawdziwe włoskie dziedzictwo, które figuruje na listach UNESCO. Charakteryzuje ją cienkie ciasto i puszyste, chrupiące brzegi.
  • Pizza romana - rzymska pizza charakteryzuje się cienkim ciastem, tak jak neapolitańska, w odróżnieniu od niej jednak ma ona płaskie brzegi, dlatego nie powinno dodawać się do niej zbyt wielu składników i dochodzi w piecu nieco dłużej.
  • Pizza genovese - popularna w Polsce pod nazwą foccacia. Wyróżnia ją przede wszystkim grube, pulchne ciasto.
  • Pizza sycylijska - najczęściej ma prostokątny kształt, wyrabiana koniecznie na grubym cieście.
  • Pizza amerykańska - zwykle robi się ją na grubszym cieście, niż pizzę włoską. Wypełniona po brzegi wieloma składnikami, których z pewnością we włoskiej pizzy nie uświadczymy, jest wysokokaloryczna, a co za tym idzie sycąca i puszysta.
akcesoria do robienia pizzy

Kamienie i akcesoria do pizzy

Kamień do pizzy to absolutna konieczność, jeśli zamierzamy przyrządzić prawdziwą, włoską pizzę na cienkim cieście. Umieszcza się go na ruszcie w piecu jeszcze przed nagrzaniem, aby cała powierzchnia kamienia powoli nabierała temperatury. Nagrzany kamień sprawia, że pizza piecze się równomiernie, a jej spód jest chrupki, dzięki właściwościom pochłaniającym wilgoć z ciasta. Pieczenie pizzy na kamieniu trwa do paru minut, w zależności od rodzaju pizzy i co za tym idzie, składników użytych przy wyrabianiu ciasta. Dodatkowym atutem kamienia do pizzy jest fakt, że możemy go użyć także przy przydomowym palenisku, dzięki któremu pizza wyjdzie jak z pieca opalanego drewnem.

Wałki do ciasta

Ciasto to fundament pizzy i to od prawidłowego jego wyrobienia zależeć będzie, czy pizza będzie bliska doskonałości. Włosi, co prawda do wyrabiania ciasta używają tylko i wyłącznie własnych rąk, a wałki do ciasta trzymają od pizzy z daleka, ponieważ proces ten wyzbywa się z ciasta pęcherzyków powietrza, dzięki którym ciasto staje się puszyste, ale polska kuchnia dopuszcza ten akt. Najlepiej sprawdzą się w tym klasyczne, drewniane wałki do ciasta, dzięki któremu w sprawny sposób uzyskamy pożądaną wielkość i grubość ciasta.

Blachy i formy metalowe

blachy do pizzy

Pyszną, domową pizzę można przyrządzić przy pomocy blachy i formy metalowej do ciasta, która pozwoli na pełny komfort jej wyrobienia. Blacha do pieczenia pomoże w uzyskaniu pulchnego, grubego ciasta, na którym bez ograniczeń dodać można wiele składników, nie martwiąc się o ich obsuwanie. Duże rozmiary blach pozwolą na zrobienie dużej, sycącej pizzy dla całej rodziny, a ponieważ blachy nabyć można w kształcie zarówno okrągłym, jak i prostokątnym, to i pizza może przyjmować różne oblicza. Duża, prostokątna blacha do ciasta z pewnością pozwoli zaspokoić więcej żołądków oraz przyda się do wypieczenia pizzy sycylijskiej lub foccaci.

Niezależnie od tego czy mamy ambicje na stanie się prawdziwym mistrzem pizzy, przyrządzanej zgodnie z włoskimi recepturami czy nie przywiązujemy wagi do tradycyjnych, włoskich metod, warto mieć w swojej kuchni akcesoria, które pozwolą na zrobienie pysznej pizzy, niezależnie od jej rodzaju. Nie trzeba się też wcale ograniczać i robić różne jej warianty.


Forma do pieczenia pizzy, oryginalna blacha, Ø 32 cm
Forma do pieczenia pizzy, oryginalna blacha, Ø 32 cm
Forma do pieczenia pizzy, oryginalna blacha, Ø 32 cm
EH Excellent Houseware
24,99 zł
Nóż do pizzy ze stali nierdzewnej
Nóż do pizzy ze stali nierdzewnej
EH Excellent Houseware
18,99 zł
Wałek drewniany do ciasta, 48 cm
Wałek drewniany do ciasta, 48 cm
Wałek drewniany do ciasta, 48 cm
Secret de Gourmet
28,99 zł
Wałek do ciasta ze stali nierdzewnej, szary
Wałek do ciasta ze stali nierdzewnej, biały
Wałek do ciasta ze stali nierdzewnej
EH Excellent Houseware
od 36,99 zł
Mata do pieczenia, 45 x 65 cm, antracytowa
Mata do pieczenia, 45 x 65 cm, niebieska
Mata do pieczenia, 45 x 65 cm
La Cucina
24,99 zł