Najpopularniejsze potrawy wigilijne

Wigilia to tradycyjna kolacja, którą spożywamy w gronie rodziny 24 grudnia, czyli na dzień przed Bożym Narodzeniem. W tradycji chrześcijańskiej jest to uroczysty posiłek, składający się z potraw regionalnych.

Polska Wigilia opiera się na daniach jarskich, jedyne dopuszczalne mięso to ryba. Kultywujemy tę tradycję z pokolenia na pokolenie. Można śmiało powiedzieć, że każdy polski dom ma własne receptury tradycyjnych potraw na Wigilię.

Rodzaje potraw

Bardzo ważne w polskiej wigilii są ryby pod różnymi postaciami, kapusta, grzyby i strączki. Do tego mak, miód i bakalie, czyli przepyszna, słodka kutia. Choć kolacja wigilijna jest głównie jarska i bardzo zdrowa to warto przyprawiać dania ziołami, które zapobiegają wzdęciom. Dzięki nim po spróbowaniu 12 potraw nie będziemy cierpieć nocą na bóle brzucha.

Jednym z podstawowych dań na świątecznym stole jest czerwony barszczyk z uszkami. Uszka nadziewane są leśnymi grzybami i podsmażoną cebulką. Zakwas na barszcz warto przygotować wcześniej, smakuje zdecydowanie lepiej niż zupa ugotowana na bazie czerwonego barszczyku w proszku. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie własnego zakwasu, poszukaj w sklepie gotowego produktu w butelce.

Kiszona kapusta pod wieloma postaciami — to kolejny stały punkt wigilijnego menu. W niektórych regionach gotuje się postną (czyli bezmięsną) kwaśnicę. Podaje się również groch i pierogi z kapustą. Do kapusty dodajemy grzyby, najczęściej są to suszone borowiki lub podgrzybki. W regionach wschodnich podaje się również gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej i grzybów. Możemy śmiało stwierdzić, że na polskim stole w Wigilię króluje kapusta z grzybami.

dania wigilijne

Daniem tradycyjnym jest ryba — podawana na ciepło i na zimno. Karp w galarecie i smażone w panierce z mąki dzwonka to stałe punkty w świątecznym menu. Nie wszyscy przepadają za karpiem, dlatego tradycja powoli się zmienia — na stołach nowoczesnych Pań domu lądują zatem pstrągi, łososie i tuńczyk.

Co na słodko? Tradycja mówi, że ciastem możemy częstować się dopiero po pasterce. Wyjątek stanowią kutia lub postne racuchy. Kutia to pasta z maku, bakalii i miodu — ma wyjątkowy smak, więc warto ją przyrządzić, nawet jeśli w naszym regionie nie jest to tradycyjna potrawa wigilijna.

Wszystkie te potrawy świąteczne łączy jeszcze jeden szczegół — przygotowuje się je, dodając olej lniany. Jest bardzo zdrowy, więc warto sięgać po niego nie tylko od święta. Musimy jednak odstąpić od tradycji naszych babć w jednym aspekcie. Olej lniany absolutnie nie nadaje się do smażenia, za to możemy go dodać do kapusty lub zup. Rybę lepiej usmażyć na oleju rzepakowym, który również jest zdrowy.

Przydatne akcesoria do gotowania

Przygotowanie 12 dań to nie lada wyzwanie — również ze względu na tzw. kuchenną logistykę. Do tego zadania potrzebujesz sporego zestawu garnków i patelni. Garnki w różnych rozmiarach pomogą Ci przygotowywać kilka potraw jednocześnie. To zdecydowanie ułatwi sprawę. Przydadzą się również naczynia do zapiekania. Podgrzejesz w nich przygotowane wcześniej pierogi z kapustą lub gołąbki. To bardzo praktyczne rozwiązanie — do ciepłego piekarnika możesz wkładać podsmażone wcześniej potrawy. Będą ciepłe, gdy podasz je na wigilijny stół. Do przygotowania ryby w odrobinę nowocześniejszy sposób doskonała będzie patelnia grillowa. Podsmażyć na niej porcje ryby na niewielkiej ilości tłuszczu, bez panierki.

Zastawa stołowa

Wigilia to wyjątkowa okazja, dlatego na ten wieczór dekorujemy świąteczny stół. Tradycyjnie obrus świąteczny jest biały — wkłada się pod niego garść siana. Współcześnie obrusy świąteczne są przepięknie zdobione w motywy, które kojarzą się z zimą i Bożym Narodzeniem. Alternatywą dla wzorzystego obrusu jest dodanie do białej bazy świątecznego bieżnika i odpowiednio dobranych serwetek. Takie drobiazgi są bardzo ważne, gdy chcemy udekorować świąteczny stół. Serwetki świąteczne z papieru lub tkaniny możesz dodatkowo złożyć, tworząc ciekawą kompozycję. Jeśli nie masz takich umiejętności — wystarczy ładna obrączka.

Zastawa stołowa również powinna być inna niż na co dzień. Większość z nas ma w domach odświętną porcelanę — właśnie na takie okazje. Klasyka to biel ze złotą lub srebrną linią — są bardzo uniwersalne, a kolorystyka jak najbardziej wpisuje się w świąteczny nastrój. Możesz również postawić na talerze świąteczne zdobione motywem bożonarodzeniowym. Taka zastawa będzie nam co prawda służyć tylko raz do roku, ale z pewnością zachwyci gości zgromadzonych przy stole.

Wigilia to oczywiście nie tylko akcesoria do gotowania i przepisy — świąteczny stół to przede wszystkim ciepła, rodzinna atmosfera. Pamiętajmy o tym, aby zamiast gorączkowych przygotowań był to wyjątkowy czas spędzony z najbliższymi. Zaproś do kuchni rodzinę — wspólne gotowanie to okazja do rozmów, na które na co dzień nie mamy czasu. Przekaż dzieciom rodzinne tradycje i opowiedz im jakie wigilijne potrawy pamiętasz ze swojego dzieciństwa.