Nuggetsy z kurczaka z frytkami z batata

Prezentujemy przepis na danie w stylu slow food, które możesz przygotować również w wersji wege. Nasze nuggetsy z kurczaka to zdrowa alternatywa lubianego przez dzieci dania. Świetnie sprawdzą się na imprezę — bez obaw mogą częstować się osoby na będące na diecie.

Przygotuj:
młynek do soli i pieprzu,
miseczkę na sos jogurtowy,
trzepaczkę,
formę do pieczenia.

Składniki:
300 g kurczaka (do wersji wege wykorzystaj 300 g tofu),
1 batat,
1 duża pietruszka,
1 korzeń selera,
4 łyżki mąki z ciecierzycy,
1 jajko,
przyprawy: papryka ostra i słodka, czosnek granulowany, tymianek, oregano, kurkuma, sól, pieprz ziołowy,
sos jogurtowy: 200 ml jogurtu greckiego, łyżeczka czubrycy, 4 łyżki posiekanego szczypiorku.

Przygotowanie:

Mięso z kurczaka lub tofu pokrój w grube paski. Dopraw solą, kurkumą, pieprzem ziołowym i papryką. Zamarynuj mięso w ziołach przez 15 minut.

Pietruszkę, selera i batata pokrój w słupki na frytki. Obtocz je w soli, tymianku, oregano, czosnku i pieprzu. Skrop porządnie oliwą i całość dokładnie wymieszaj.

Roztrzep jajko i zanurz w nim mięso lub kawałki tofu. Następnie obtocz mięso w mące z ciecierzycy.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza. Wyłóż składniki na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz je przez 30 minut, aż pięknie się zarumienią. Podawaj je z sosem jogurtowym, który przygotujesz, mieszając dokładnie zioła z jogurtem. Nuggetsy z kurczaka to danie, które świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad i spotkanie z przyjaciółmi.