Oryginalny Mac and Cheese

Macaroni and cheese to potrawa, która największą popularność zdobyła w Stanach Zjednoczonych. Jak sama nazwa wskazuje, głównymi składnikami Mac and Cheese jest makaron oraz ser żółty. Przygotowanie tego dania zajmuje niewiele czasu, a potrzebne składniki kupimy w każdym sklepie. Poniżej znajdziesz prosty przepis na oryginalny Mac and Cheese.

Od XIX wieku do dziś

Pierwsze wzmianki o Mac and Cheese możemy znaleźć w książkach z początku XIX wieku. Potrawa ta tak bardzo zachwyciła Amerykanów, że już w 1937 roku była sprzedawana w sklepach jako gotowe danie. Na całym świecie znajdziemy wiele przepisów na Mac and Cheese, ale większość osób najbardziej zachwyca oryginalna forma potrawy.

Mac and Cheese

Oryginalny Mac and Cheese

Przygotuj

Składniki

  • 400 g makaronu kolanka,
  • 350 g sera cheddar,
  • szklanka mleka,
  • 120 g masła,
  • 85 g mąki,
  • 120 ml śmietany 30%,
  • sól,
  • pieprz cayenne.
Amerykański Mac and Cheese

Sposób przygotowania

1.Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. W średnim rondelku rozpuść masło i cały czas mieszając, dodawaj mąkę. Następnie dodaj mleko oraz śmietanę, sól, pieprz cayenne i dokładnie wymieszaj.

2.Na tarce zetrzyj ser cheddar i umieść go w misce. Kiedy sos zagęści się, dodaj do niego około ¾ sera i wyłącz palnik. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania gładkiej konsystencji.

3.Ugotowany makaron umieść w naczyniu żaroodpornym i wymieszaj go z sosem. Wierzch dania posyp resztą sera żółtego. Piecz bez przykrycia w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut – do czasu zarumienienia.

Oryginalny Mac and Cheese gotowy!

Smacznego!