Orzechowe ciasteczka bez pieczenia

Masz ochotę na coś słodkiego? Skorzystaj z naszej propozycji na pyszne ciasteczka pełne orzechowego smaku. Przepis ten jest niezwykle prosty w wykonaniu i wymaga tylko kilku składników. Jeśli chcesz szybko przygotować deser, a nie masz czasu na rozgrzanie piekarnika, propozycja ta jest w sam raz dla Ciebie! Puszysta konsystencja i orzechowo-owsiany smak tych ciastek urzekną nawet największego konesera słodkości. Co więcej, ciastka te mogą być bezglutenowe, jeśli wybierzesz odpowiednie płatki owsiane.

Kilka wskazówek dotyczących przygotowania ciastek

Przed przystąpieniem do przygotowania ciasteczek orzechowych z tego przepisu warto jest uświadomić sobie kilka ważnych rzeczy. Poniżej przedstawiliśmy parę wskazówek.

Nie każde masło orzechowe jest dobre

Chcąc przygotować ciasteczka z tego przepisu, w szczególności polecamy wybrać gładkie, kremowe masło orzechowe. Niestety nie zawsze produkty oznaczone jako “bio” lub jako naturalne sprawdzą się do przygotowania tych ciastek. Wiele naturalnych maseł orzechowych ma zbyt lejącą się konsystencję, co utrudnia przygotowanie ciastek.

Dodaj odrobinę soli

Chociaż masło orzechowe zawiera już sól, jej ilość nie jest wystarczająca, aby zrównoważyć ilość cukru. Ponadto uważamy, że sól w każdym deserze = konieczność. ½ łyżeczki soli całkowicie zmienia smak tych ciasteczek. Oczywiście na lepsze.

Wybierz odpowiednie płatki owsiane

Nie używaj płatków błyskawicznych! Najlepszym wyborem będą płatki owsiane górskie. To one nadadzą odpowiedni kształt, smak i konsystencję tym ciastkom. Ponieważ ten przepis nie zawiera mąki, może się wydawać, że jest naturalnie bezglutenowy. Jednak jeśli zależy Ci na tym i chcesz mieć całkowitą pewność co do tego, wybierz płatki bezglutenowe.

Pozwól mieszance się zagotować

Gotowanie mieszanki składników jest konieczne i sprawi, że ciasteczka nie będą się rozpadać, a ich konsystencja przypominać będzie konsystencję krówki. Jednak pamiętaj, aby nie gotować ich dłużej niż minutę ponieważ możesz łatwo rozgotować mieszankę.

Nie trzeba zamrażać tych ciastek

Ciastka z tego przepisu wystarczy trzymać w temperaturze pokojowej! Można je w ten sposób przechowywać przez 3–4 dni. Jeśli chcesz, aby dłużej zachowały one swoje właściwości, możesz je przechowywać w lodówce lub zamrażarce. Na zimno też są pyszne!

Składniki

  • 1 szklanka cukru w granulkach,
  • 3/4 szklanki cukru brązowego,
  • 1/2 szklanka pokrojonego w kostkę masła,
  • 1/2 szklanka mleka,
  • 1 szklanka gładkiego masła orzechowego,
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich lub bezglutenowych.

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj dużą blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. Do średniego rondla wlej mleko i dodaj do niego masło oraz cukry.
  3. Doprowadź mieszaninę do wrzenia i gotuj przez 1 minutę.
  4. Zdejmij rondel z ognia i dodaj do mieszanki masło orzechowe, wanilię i sól i mieszaj, aż do połączenia się składników. Następnie dodaj płatki owsiane.
  5. Za pomocą łyżki przenieś przygotowane ciasto na przygotowaną wcześniej blachę, formując ciasteczka. Pozostaw je do ostygnięcia i stwardnienia przez około 30 minut.