Owoce pod kruszonką, które zawsze wychodzą

Letnie miesiące to czas, podczas którego chętnie korzystamy z dobrodziejstw natury. Owoce sezonowe smakują wybornie i są dodatkowo źródłem cennych witamin. Możemy robić z nich koktajle, jeść w całości jako przekąskę czy też przygotować z nich wyjątkowe wypieki. Jak zrobić owoce pod kruszonką, które zawsze wychodzą?

Jeżeli w krótkim czasie chcesz przygotować szybki deser, który zachwyci zarówno domowników, jak i gości, to owoce pod kruszonką będą doskonałym wyborem. Wypiek przygotujesz w kwadrans, a czas pieczenia wynosi 40 minut. Warto wspomnieć, że jest to jeden z deserów, który smakuje niemal każdemu, więc będzie to strzał w dziesiątkę podczas wizyty teściowej, przyjaciółki czy też znajomych Twojego chłopaka.

Ciasto śliwkowe

Owoce pod kruszonką

Przygotuj:

Składniki:

  • 800 g świeżych owoców (mogą to być truskawki, maliny, borówki, jeżyny itp.),
  • 200 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 300 g mąki.

Sposób przygotowania:

KROK1

Dokładnie umyj wszystkie owoce. Możesz wykorzystać do tego sitko lub durszlak.

KROK2

Czyste owoce włóż na spód formy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. Większe kawałki przekrój na połówki lub ćwiartki.

KROK3

Do dużej miski wsyp mąkę, cukier i dodaj kawałki zimnego masła. Całość zagniataj ręką do uzyskania kruchej masy.

Owoce pod kruszonką

KROK4

Przykryj powstałą kruszonką całość owoców. Piecz w temperaturze 190 stopni przez około 40 minut.

Gotowe owoce pod kruszonką wyłóż na talerze deserowe. Możesz dodać do nich gałkę ulubionych lodów.

Smacznego!