Pączki bez smażenia — nie aż taki tłusty czwartek

Tłusty czwartek, czyli tradycyjnie ostatni czwartek karnawału, to dzień, w którym objadamy się wysokokalorycznymi, słodkimi wypiekami. Historia tłustego czwartku sięga czasów przedchrześcijańskich. Niegdyś był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Świętu temu towarzyszyły uczty, w których czasie jedzono tłuste, szczególnie mięsne potrawy oraz pito duże ilości wina. Typową, dla tego dnia przekąską były „pączki” przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Dzisiaj, tłusty czwartek, kojarzymy głównie ze zjadanymi, ogromnymi ilościami słodkich pączków, faworków i różnorodnych wypieków, tradycyjnie smażonych na głębokim oleju. Raz w roku możemy oczywiście pozwolić sobie na nieco więcej słodyczy, bez kalkulowania kalorii. Czy nie warto jednak nawet w ten jeden dzień w roku, tradycyjne pączki i faworki, smażone na głębokim tłuszczu, zastąpić smacznymi fit smakołykami?

Pączki pieczone bez tłuszczu

Pączki fit, pieczone bez tłuszczu, trudno kupić w większości sklepów i cukierni, możemy jednak spróbować wykonać je samemu, to naprawdę nic trudnego. Nie będziemy też potrzebowali na to więcej niż kilkudziesięciu minut. Przydać się mogą akcesoria do pieczenia, takie, jak deska do krojenia, czy też stolnica, a także folia ochronna do piekarnika. Nie tylko przy tworzeniu domowych wypieków, pomogą nam przydatne akcesoria, takie jak funkcjonalna, bambusowa stolnica, której używać możemy również jako deski do krojenia, czy wielorazowa folia ochronna do zabezpieczenia piekarnika, która ochroni nasz piekarnik przed zabrudzeniami, a nam oszczędzi pracy przy czyszczeniu pozostałości przypalonego ciasta. Warto również sprawdzić pełną ofertę ciekawych rozwiązań do każdej kuchni, dostępnych w ofercie sklepu Edaxo. Wśród wielu propozycji, znajdziemy rozwiązania, które ułatwią przygotowanie codziennych potraw, jak również okolicznościowych dań na specjalne okazje.

Prosty przepis na pączki fit

Gdy zaopatrzymy się już w niezbędne akcesoria, czas rozpocząć przygotowanie naszych pączków fit. My polecamy prosty przepis, na smaczne pączki pieczone, które każdy bez trudu będzie mógł wykonać sam, zaciszu we własnej kuchni.
Do przygotowania pączków potrzebujemy: 500 g mąki, 100 g cukru, 50 g drożdży, szklankę mleka, 2 jajka w całości, 4 żółtka, 100 g masła oraz konfiturę z wiśni (lub inną, według własnego upodobania).

Na początek lekko podgrzewamy mleko. Do delikatnie ciepłego mleka wkruszamy drożdże oraz wsypujemy 1 łyżkę cukru i kilka łyżek mąki. Całość starannie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. W tym czasie roztapiamy i studzimy na patelni masło. Teraz przystąpimy do przygotowania właściwego ciasta. Żółtka, cukier i 1 jajko ubijamy z dodatkiem niewielkiej ilości wody i przelewamy do większego naczynia.

Następnie dodajemy pozostałą mąkę i przygotowany wcześniej zaczyn z drożdżami. Powstałe ciasto wyrabiamy starannie, tak by uzyskać jednorodną konsystencję pozbawioną grudek. Teraz powoli dodajemy przygotowane wcześniej i wystudzone masło.

Powstałe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na około godzinę. Gdy wyrośnie, rozwałkujemy je do grubości około 1 centymetra i wycinamy z niego kółeczka, przy pomocy szklanki.

Na każdy przygotowany w taki sposób krążek nakładamy niewielką porcję konfitur i zawijamy, nadając kształt pączka.

Przygotowane do wypieku pączki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

Przed włożeniem do piekarnika, pączki smarujemy jajkiem, następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut (do zarumienienia).

Świeże i pyszne pączki, przygotowane z niewielką ilością tłuszczu są już gotowe.
Prawda, że to proste?

Pączek z polewą czekoladową