Papryka faszerowana ryżem i warzywami

Faszerowane papryki to danie, które można przygotować na wiele sposobów. Głównym jego składnikiem jest papryka, natomiast farsz można zmienić według własnego upodobania. Nasza propozycja tego przepisu jest bezmięsna, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby ją nieco zmodyfikować i dodać swoje ulubione składniki. Danie to jest doskonałą propozycją na lato, ponieważ zawiera lekkie składniki, w sam raz na upalne dni. Faszerowane papryki będą także odpowiednim wyborem, jeśli planujesz zorganizować większe przyjęcie, spotkanie ze znajomymi lub spotkanie rodzinne. Jesteśmy pewni, że goście docenią Twoją kreatywność i pyszny smak tej potrawy.

Składniki

Papryka: 8-10 sztuk

Olej do smażenia: 1-2 łyżki stołowe

Farsz

Ryż: 1/2 szklanki

Pomidory: 1-2 szt

Marchewka: 1-2 szt

Cebula: 1-2 szt

Czosnek: 2-3 zęby

Przyprawy

Pietruszka, bazylia lub koperek, sól, świeżo zmielony pieprz

Sos pomidorowy

Pomidory: 4-5 sztuk

Papryka: 1 szt

Cebula: 1 szt

Czosnek: 1-2 główki

Koncentrat pomidorowy: 1-2 łyżki stołowe

Cukier: 1/2 łyżeczki

Olej do smażenia: łyżeczka

Sól

Świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania

Krok 1: Przygotuj farsz

Umyj pomidory i pokrój je w kostkę.

Umyj ryż i podgotuj go przez około 5-7 minut.

Obierz czosnek i drobno go posiekaj

Umyj, osusz i posiekaj resztę warzyw.

Obierz cebulę i drobno ją pokrój

Obierz i zetrzyj marchewki.

Podsmaż cebulą na patelni przez 3-4 minuty.

Dodaj starte marchewki i smaż przez kolejne 4-5 minut.

Zdejmij warzywa z ognia i poczeka,j aż ostygną.

Połącz w dużej misce ryż, smażoną cebulę z marchewką, pomidory, zioła, czosnek, sól i pieprz i dobrze wymieszaj.

Krok 2: Umyj papryki, następnie ostrożnie odetnij górę i wyjmij wnętrze z nasionami, uważając, aby nie uszkodzić ścianek zewnętrznych papryki.

Krok 3: Opłucz ponownie paprykę, po czym poczekaj aż wyschnie.

Krok 4: Podsmaż paprykę ze wszystkich stron na małej ilości oleju roślinnego.

Krok 5: Wypełnij paprykę wcześniej przygotowanym farszem.

Krok 6: Przygotuj sos pomidorowy.

Umyj pomidory i zetrzyj je na grubej tarce (podczas tarcia, skórka będzie łatwo schodzić, wyrzuć ją).

Posiekaj drobno cebulę.

Paprykę pokrój w drobną kostkę.

Drobno posiekaj czosnek.

Smaż cebulę i czosnek w dużym rondlu z olejem roślinnym przez 2-3 minuty.

Dodaj kostki papryki i smaż przez kolejne 3-4 minuty.

Włóż starte pomidory i gotuj sos przez 15-20 minut, aż zgęstnieje.

Dodaj koncentrat pomidorowy, a następnie całość wymieszaj i dalej gotuj, mieszając przez 2-3 minuty.

Dodaj sól, pieprz i trochę cukru do smaku.

Krok 7: Włóż nadziewane papryki do rondla z sosem pomidorowego, przykryj i gotuj w niskiej temperaturze wrzenia przez około 40 minut.

W momencie podania polej papryki sosem i posyp ziołami. Resztę sosu przelej do eleganckiej sosjerki, aby goście mogli dodać go sobie więcej lub polać papryki, które wezmą na dokładkę. Mamy nadzieję, że nasz przepis na stałe zagości w Twojej kuchni, oraz że przy najbliższej okazji zaserwujesz swoim gościom papryki faszerowane ryżem i warzywami.

Papryka faszerowana