Pasztet jaglano-soczewicowy

Pasztet jaglano – soczewicowy to propozycja nie tylko dla tych, którzy nie jedzą mięsa! Ten przepis będzie doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich tych, którzy cenią sobie odkrywanie różnych smaków!

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka czerwonej soczewicy
0.5 kg marchewki
2 spore cebule
2 łyżki oleju
1 kostka lub 2 łyżeczki bulionu jarzynowego dobrej jakości
2 liście laurowe
Ziele angielskie
2 ząbki czosnku
2 jajka lub 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalanego wrzątkiem
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
4 łyżki otrąb gryczanych
4 łyżki słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki niełuskanego sezamu

Będziesz potrzebować:

Garnek

Forma do pieczenia

Patelnia

Miska

Jak to zrobić?

  • Wyparzoną kaszę jaglaną i opłukaną soczewicę przełóż do garnka i zalej
    wodą w proporcji 2:1.
  • Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i bulion
  • Całość doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień
  • Gotuj na mniejszym ogniu pod przykryciem około 25 - 30 minut
  • Odcedź wodę, usuń liście laurowe i ziele angielskie

Kiedy kasza i soczewica się gotują:

  • Obierz marchewkę i zetrzyj ją na drobnych oczkach
  • Cebulę drobno posiekaj
  • Podsmaż ją na rozgrzanej patelni
  • Dodaj marchewkę i podsmażaj wszystko razem przez chwilę
  • Nagrzej piekarnik do 190 stopni
  • Keksówkę posmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia
  • Kaszę i soczewicę połącz na gładką masę w robocie kuchennym
  • Dodaj usmażoną marchewkę i cebulę oraz jajka, a także przyprawy, pestki, nasiona i otręby
  • Dokładnie wszystko wymieszaj
  • Przełóż do foremki
  • Piecz około 60-70 minut
  • Zostaw w foremce aż do całkowitego wystudzenia

Gotowe. Smacznego!

zdrowe kanapki