Pasztet jaglano-soczewicowy
Pasztet jaglano – soczewicowy to propozycja nie tylko dla tych, którzy nie jedzą mięsa! Ten przepis będzie doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich tych, którzy cenią sobie odkrywanie różnych smaków!
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka czerwonej soczewicy
0.5 kg marchewki
2 spore cebule
2 łyżki oleju
1 kostka lub 2 łyżeczki bulionu jarzynowego dobrej jakości
2 liście laurowe
Ziele angielskie
2 ząbki czosnku
2 jajka lub 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego zalanego wrzątkiem
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
4 łyżki otrąb gryczanych
4 łyżki słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki niełuskanego sezamu
Będziesz potrzebować:
Jak to zrobić?
- Wyparzoną kaszę jaglaną i opłukaną soczewicę przełóż do garnka i zalej
wodą w proporcji 2:1. - Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i bulion
- Całość doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień
- Gotuj na mniejszym ogniu pod przykryciem około 25 - 30 minut
- Odcedź wodę, usuń liście laurowe i ziele angielskie
Kiedy kasza i soczewica się gotują:
- Obierz marchewkę i zetrzyj ją na drobnych oczkach
- Cebulę drobno posiekaj
- Podsmaż ją na rozgrzanej patelni
- Dodaj marchewkę i podsmażaj wszystko razem przez chwilę
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni
- Keksówkę posmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia
- Kaszę i soczewicę połącz na gładką masę w robocie kuchennym
- Dodaj usmażoną marchewkę i cebulę oraz jajka, a także przyprawy, pestki, nasiona i otręby
- Dokładnie wszystko wymieszaj
- Przełóż do foremki
- Piecz około 60-70 minut
- Zostaw w foremce aż do całkowitego wystudzenia
Gotowe. Smacznego!
