Penne z indykiem, fasolką szparagową i gorgonzolą
Nie tylko Włosi kochają makarony. My Polacy również rozsmakowaliśmy się w daniach z makaronem. Dziś polecamy szybkie i bardzo zdrowe danie – makaron penne z indykiem i kompozycją świeżych dodatków.
Dania z makaronu są sycące i pozwalają popuścić wodze naszej kulinarnej wyobraźni. Przepis na penne z indykiem nie tylko sprawdzi się jako szybkie danie obiadowe. Kiedy coś zostanie możemy spakować je na drugi dzień do pracy. Bogactwo chrupiących dodatków i świeżość tego dania to również doskonały sposób, aby zabłysnąć przed gośćmi.
Jak prawidłowo ugotować makaron?
Penne to gruby makaron, w kształcie pociętych rurek. Jak mawiają kucharze – udźwignie treściwy sos, który smakowicie je wypełni. W sklepach znajdziemy rurki „żłobione” – penne rigate i gładkie – penne liście. Te pierwsze lepiej absorbują gęsty sos, który będzie gromadzić się zarówno wewnątrz rurki, jak i w malutkich rowkach na zewnątrz.
Nasze danie opiera się właśnie na makaronie, więc podpowiemy też, jak go prawidłowo ugotować. Makaron wrzucamy do osolonej, wrzącej wody (łyżeczka soli na 2 litry wody). Nie dolewamy oliwy, to mit. Ważne są proporcje – 1 litr na 100 gram suchego makaronu. Po wrzuceniu makaronu mieszamy, aby kluski nie przywarły do ścianek garnka. Czas gotowania podany jest na opakowaniu trzeba się go dokładnie trzymać, dzięki temu uzyskamy odpowiednią miękkość. Ugotowany makaron odcedzamy na durszlaku i przelewamy go zimną wodą, aby nie zmiękł i nie zaczął się rozpadać.
Przepis na penne z indykiem, fasolką szparagową i gorgonzolą
Składniki:
- 200 g makaronu penne – ugotowanego al dente
- 200 g fasolki szparagowej
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 2 ząbki czosnku
- 50 g sera gorgonzola
- 100 g orzechów laskowych
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 cytryna (wyciskamy sok i ocieramy skórkę)
- gałązki świeżego tymianku
- spora garść świeżej rukoli
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
Gotujemy makaron – ma być al dente ( po mieszaniu z ciepłym sosem jeszcze zmięknie). Odlej kilka łyżek wody po gotowaniu makaronu. Fasolkę szparagową mieszamy ok. 5 minut. Cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Dodajemy do nich kilka gałązek tymianki, pieprz i sól do smaku. Kiedy cebulka i czosnek się zeszklą na patelnię wlewamy powoli śmietankę. Dokładamy fasolkę szparagową i doprowadzamy sos do wrzenia. Dodajemy makaron i dokładnie mieszamy. Sos jest bardzo gęsty? Po to odlaliśmy wodę z gotowania makaronu, dolewamy jej tyle, aby sos stał się kremowy. Gorgonzolę pokrój nożem do sera lub pokrusz palcami.
Całość doprawiamy sokiem i skórką z cytryny do smaku. Wykładamy na talerz i posypujemy danie świeżutką rukolą i grubo posiekanymi orzechami laskowymi. Jeśli masz alergię na orzechy laskowe, możesz zastąpić je innymi – takimi, które najbardziej lubisz.