Pieczone bataty z pesto i fetą
Słodkie ziemniaki skradły serca ludzi na całym świecie. Bataty charakteryzują się wyjątkowym smakiem i mogą pochwalić się znaczną ilością cennych wartości odżywczych. Jak przygotować słodkie ziemniaki, żeby zachwycić gości oraz domowników? Oto przepis na pieczone bataty z pesto i fetą.
Bataty pochodzą z Ameryki Środkowej, a do Europy trafiły za sprawą Krzysztofa Kolumba. Istnieje aż 400 odmian słodkiego ziemniaka i wiele z nich wyróżnia się charakterystycznym kolorem skórki. Niektóre z nich mają pomarańczową, a inne znane są z fioletowej barwy.

Słodkie ziemniaki są solidnym źródłem nie tylko witaminy C, ale również niacyny, ryboflawiny, potasu, witaminy A czy kwasu foliowego. Okazuje się, że batat korzystnie wpływa na zdrowie cukrzyków oraz ma właściwości antynowotworowe.
Pieczone bataty z pesto i fetą
Przygotuj
- naczynie żaroodporne,
- dużą miskę,
- ostry nóż.
Składniki
- dwa duże bataty,
- oliwa,
- sól i pieprz,
- owoc granatu,
- ulubione pesto,
- 100 g fety.
Sposób przygotowania
KROK1
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Bataty dokładnie umyj i pokrój w plastry o szerokości centymetra.
KROK2
Plastry batatów włóż do naczynia żaroodpornego i każdy natrzyj dokładnie oliwą. Następnie posyp świeżo zmielonym pieprzem i solą. Całość wstaw do piekarnika i piecz przez około 45 minut (do miękkości).
KROK3
Plastry batatów posmaruj ulubionym pesto i posyp pokruszoną fetą. Na koniec wydrąż owoc granatu do dużej miski i obsyp nim upieczone bataty.

Pieczone bataty z pesto i fetą gotowe!
Smacznego!