Pieczone bataty z pesto i fetą

Słodkie ziemniaki skradły serca ludzi na całym świecie. Bataty charakteryzują się wyjątkowym smakiem i mogą pochwalić się znaczną ilością cennych wartości odżywczych. Jak przygotować słodkie ziemniaki, żeby zachwycić gości oraz domowników? Oto przepis na pieczone bataty z pesto i fetą.

Bataty pochodzą z Ameryki Środkowej, a do Europy trafiły za sprawą Krzysztofa Kolumba. Istnieje aż 400 odmian słodkiego ziemniaka i wiele z nich wyróżnia się charakterystycznym kolorem skórki. Niektóre z nich mają pomarańczową, a inne znane są z fioletowej barwy.

Przekrojony batat

Słodkie ziemniaki są solidnym źródłem nie tylko witaminy C, ale również niacyny, ryboflawiny, potasu, witaminy A czy kwasu foliowego. Okazuje się, że batat korzystnie wpływa na zdrowie cukrzyków oraz ma właściwości antynowotworowe.

Pieczone bataty z pesto i fetą

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne,
  • dużą miskę,
  • ostry nóż.

Składniki

  • dwa duże bataty,
  • oliwa,
  • sól i pieprz,
  • owoc granatu,
  • ulubione pesto,
  • 100 g fety.

Sposób przygotowania

KROK1

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Bataty dokładnie umyj i pokrój w plastry o szerokości centymetra.

KROK2

Plastry batatów włóż do naczynia żaroodpornego i każdy natrzyj dokładnie oliwą. Następnie posyp świeżo zmielonym pieprzem i solą. Całość wstaw do piekarnika i piecz przez około 45 minut (do miękkości).

KROK3

Plastry batatów posmaruj ulubionym pesto i posyp pokruszoną fetą. Na koniec wydrąż owoc granatu do dużej miski i obsyp nim upieczone bataty.

Granat

Pieczone bataty z pesto i fetą gotowe!

Smacznego!