Placek ze śliwkami i słodką kruszonką
Sierpień nie obędzie się bez śliwkowych specjałów. Mamy dla Ciebie przepis na tradycyjny placek ze śliwkami. Jego zwieńczeniem jest słodka, zrumieniona kruszonka.
Przygotuj:
- blaszkę do pieczenia,
- stolnicę lub matę do wyrobienia ciasta,
- miskę.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 150 ml mleka,
- 30 g świeżych drożdży,
- 80 g cukru,
- 100 g roztopionego masła,
- nasionka z jednej laski wanilii,
- szczypta soli,
- 4 żółtka,
- 1 kg śliwek węgierek,
- 120 g mąki na kruszonkę,
- 80 g zmielonych orzechów laskowych,
- 100 g cukru pudru,
- 100 g schłodzonego masła.
Przygotowanie:
Przygotuj śliwki - podziel je na równe połówki i usuń pestki. Odstaw w misce i przejdź do przygotowania ciasta. Podgrzej mleko - nie gotuj go, powinno być ciepłe, ale nie gorące. Przesiej mąkę do miski i zrób w niej mały dołek. Wlej do niego ciepłe mleko. Drożdże utrzyj z łyżką cukru, aż zrobią się lekko płynne. Dodaj je do mleka. Delikatnie wymieszaj zaczyn w zagłębieniu. Staraj się, aby mąka po bokach pozostała sucha. Przykryj zaczyn czystą ściereczką i poczekaj aż drożdże zaczną pracować.
Do wyrośniętego zaczynu dodaj roztopione (ostudzone) masło. Następnie dodaj również pozostały cukier, nasionka wanilii, żółtka i sól. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż zacznie samo odchodzić od palców. Możesz dodawać po odrobinie mąki w trakcie, jeśli ciasto będzie się mocno kleić.
Po wyrobieniu ciasto oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Przygotuj blaszkę - możesz wyłożyć ją folią do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć je mąką.
Gdy ciasto wyrośnie wyrób je ponownie, rozwałkuj na placek wielkości blaszki. Wygodnie jest użyć maty silikonowej z podziałką, wówczas bezbłędnie dopasujesz rozmiar rozwałkowanego ciasta do blaszki.
Zrób nakłucia widelcem regularnie, na całej powierzchni ciasta przełożonego do blaszki. Na cieście ułóż połówki śliwek. Pora przygotować kruszonkę. Zmieszaj mąkę z orzechami i cukrem pudrem. Dodaj chłodne masło i zagniataj tak, aby powstały małe grudki. Posyp nimi placek ze śliwkami równomiernie. Całość pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia, ponownie pod ściereczką.
Rozgrzej piekarnik to temperatury 190 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Jeśli nie używasz termoobiegu piekarnik powinien mieć temperaturę 200 stopni Celsjusza. Placek ze śliwkami będzie gotowy po 30 minutach. Podawaj go po ostudzeniu. Najlepiej smakuje natychmiast po upieczeniu.