Pomidorowa potrawka z cieciorki

Pomidorowa potrawka z cieciorki, to niezwykle proste i uniwersalne danie. Doskonale sprawdzi się zarówno jako przystawka, jak i pełnoprawny obiad. Co więcej, używając różnych przypraw, można z łatwością zmienić smak tej potrawy. Ten przepis na pomidorową potrawkę z ciecierzycy zawiera rozmaryn i oregano, możliwe jest jednak zastosowanie innych dodatków i przypraw - w końcu baza i tak pozostaje ta sama! Całość polega na tym, że ugotowaną ciecierzycę łączymy z domowym sosem pomidorowym (z pomidorów z puszki!). Danie gotuj na wolnym ogniu, aby wszystkie smaki się połączyły, a także by danie nabrało potrzebnej konsystencji. Dla wegan taka ciecierzyca jest nieocenionym źródłem białka roślinnego, a dla mięsożerców smacznym wytchnieniem od ciężkich, mięsnych potraw.

Przygotuj

Składniki

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka gałązek pietruszki,
  • 1/2 cytryny,

Sos

  • 400 g pomidorów z puszki,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • Sól,
  • Czarny pieprz.

Sposób przygotowania

Włóż ciecierzycę do rondla, zalej ciepłą wodą i odstaw na 8 godzin. Następnie za pomocą durszlaka odcedź wodę, ponownie zalej ciecierzycę i zagotuj mieszankę. Gotuj przez 5 minut, następnie ponownie zlej wodę, napełnij rondel świeżą wodą, dodaj liście laurowe, rozmaryn i pietruszkę, zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj ciecierzycę pod przykryciem przez ok 1,5 godziny.

W międzyczasie na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim drobno posiekany czosnek i cebulę, ciągle mieszając, następnie dodaj pokrojone pomidory i zmniejsz ogień. Sos dopraw szczyptą soli, czarnym pieprzem i suszonym oregano i gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając i zgniatając pomidory łopatką. Gotuj około 30 minut, aż konsystencja będzie gęsta i jednolita.

Gdy zarówno ciecierzyca, jak i sos będą gotowe, wlej do sosu ciecierzycę wraz z wodą, w którym była ugotowana i gotuj mieszankę na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Wyjmij liście laurowe i gotuj przez około 20 minut. Na koniec dopraw całość solą i pieprzem i zdejmij z ognia. Aby sos był gęsty i jednolity, możesz zmiksować część ciecierzycy z sosem blendere, a następnie połączyć tę masę ponownie z resztą ciecierzycy.

Do sosu dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, a także skórkę i sok z cytryny. Ciecierzycę podawaj z sosem pomidorowym, skropioną oliwą z oliwek i udekorowaną drobno posiekanymi ziołami i, w razie potrzeby, drobno startym parmezanem lub innym serem. Ta pomidorowa potrawka z cieciorki z pewnością rozpieści Twoje kubki smakowe!

Smacznego!