Pomidorowy burger z kurczakiem - przepis
Czy masz już dość standardowych, nudnych burgerów? Czy szukasz przekąski, która nie jest naładowana węglowodanami? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem na pysznego i bardzo oryginalnego burgera, w którym zamiast bułki jest soczysty pomidor! Jest to również świetna opcja na wszelkiego rodzaju imprezy, na których chcesz zachwycić swoich gości nietuzinkowym daniem. Zapewniamy, że ten pomidorowy burger z kurczakiem stanie się Twoją ulubioną przekąską.
Doskonała przekąska niskowęglowodanowa
Ten przepis na burgery bez bułek ma jeszcze jedną wielką zalatę. Nie dość, że danie to jest pyszne i proste w przygotowaniu, to jeszcze doskonale nadaje się dla osób będących na diecie. Kurczak, parmezan i oliwa z oliwek stanowią bogate źródło białka i zdrowych tłuszczy, dzięki czemu taką przekąskę można zjeść ze smakiem i bez wyrzutów sumienia.
Składniki
- 0,5 kg mielonego kurczaka
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 2 mielone ząbki czosnku
- 2 łyżki stołowe pokrohonych liści bazylii
- 1/2 łyżki octu balsamicznego
- sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 5 grubych plastrów świeżej mozzarelli
- 5 pokrojonych pomidorów
- 1 szklanka młodego szpinaku
Sposób przygotowania
Krok 1
Do dużej miski wsadź zmielonego kurczaka i wymieszaj go z parmezanem, czosnkiem, bazylią i octem balsamicznym. Dopraw solą i pieprzem, a następnie uformuj 5 małych burgerów, mniej więcej tego samego rozmiaru co pomidory.
Krok 2
Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej. Połóż na patelni burgery i smaż je, aż około 6 minut. Powinny być ładnie zarumienione. Odwróć i podsmażaj, aż druga strona także będzie wyglądać rumianie (około 4 minuty). Na koniec posyp każdego burgera mozzarellą i przykryj patelnię, aby ser się stopił. Powinno to potrwać mniej więcej 2 minuty.
Krok 3
Ułóż pomidory na desce do krojenia i przekrój je na pół przez środek (NIE przez końcówkę od łodygi). Aby idealnie przekroić pomidory, w szczególności polecamy sięgnąć po wysokiej klasy noże kuchenne Secret de Gourmet. Dopraw połówki pomidorów solą i pieprzem. Na pomidorowy spód “burgera” połóż szpinak i bazylię, burgera z kurczaka, a następnie skrop całość polewą balsamiczną. Na wierzch połóż pozostałą połówkę pomidora.
Smacznego!