Pomidory faszerowane

Podczas wiosennych oraz letnich dni, chęć zjedzenia czegoś chłodnego jest całkowicie naturalna. Przedstawiamy przepis na faszerowane na zimno pomidory z tuńczykiem, które są doskonałym sposobem na szybki i zdrowy letni posiłek.

Korzyści zdrowotne jakie dają nam pomidory

Mając zaledwie 18 kalorii na porcję 100 gramów, pomidory są wyjątkowo lekką przekąską o wielu zaletach. Na przykład, pełne są one witaminy A, która jest ważnym składnikiem odżywczym, pomagającym w utrzymaniu dobrego wzroku. Witamina ta doskonale wspiera także pracę układu odpornościowego. Ze względu na dużą zawartość potasu, kwasu foliowego, błonnika i witaminy C pomidory wspierają także prawidłową pracę serca.

pomidor faszerowany

Składniki na faszerowane na zimno pomidory z tuńczykiem

Składniki dla 4 osób

4 pomidory

2 jajka na twardo

150 g tuńczyka w sosie własnym

2 łyżki majonezu (można użyć “lekkiego”)

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sól i pieprz

½ ząbka czosnku

Sposób przygotowania

Krok 1

Umyj pomidory, przetnij je na pół, a następnie wydrąż środek z każdego pomidora. Usunięty miąższ umieść w blenderze razem z ząbkiem czosnku.

Krok 2

Zblenduj pomidorowy miąższ z czosnkiem aż do otrzymania mieszanki przecieru pomidorowego.

Krok 3

Włóż jajka do garnka z wodą i gotuj przez około 9 minut. Następnie przełóż jaja do miski z chłodną wodą, aby szybko wystygły. Kiedy już ich temperatura na to pozwoli, obierz jajka ze skorupek.

Krok 4

Otwórz puszkę z tuńczykiem i przełóż go do kielicha blendera. Dodaj przecier pomidorowy i ugotowane jajka. Zblenduj wszystkie składniki, dodaj sól, pieprz i majonez.

Krok 5

Nadziewaj pomidory przygotowanym farszem. Na godzinę przed podaniem, wsadź nadziewane pomidory do pudełka i umieść je w lodówce.

Przed zaserwowaniem, posyp pomidory posiekaną natką pietruszki.

Przepis na pomidory faszerowane doskonale sprawdzi się jako lekka przekąska, którą możesz zaserwować podczas dowolnej okazji. Chłodne pomidory doskonale zaspokoją apetyt podczas upalnych dni i na pewno zaskoczą Twoich gości, jeśli zdecydujesz się podać je podczas spotkania rodzinnego lub podczas imprezy ze znajomymi.