Pomidory faszerowane na zimno z tuńczykiem

Podczas wiosennych oraz letnich dni, chęć zjedzenia czegoś chłodnego jest całkowicie naturalna. Przedstawiamy przepis na faszerowane na zimno pomidory z tuńczykiem, które są doskonałym sposobem na szybki i zdrowy letni posiłek.

Korzyści zdrowotne jakie dają nam pomidory

Mając zaledwie 18 kalorii na porcję 100 gramów, pomidory są wyjątkowo lekką przekąską o wielu zaletach. Na przykład, pełne są one witaminy A, która jest ważnym składnikiem odżywczym, pomagającym w utrzymaniu dobrego wzroku. Witamina ta doskonale wspiera także pracę układu odpornościowego. Ze względu na dużą zawartość potasu, kwasu foliowego, błonnika i witaminy C, warzywa te wspierają także prawidłową pracę serca.

pomidory faszerowane

Składniki na faszerowane na zimno pomidory z tuńczykiem

Składniki dla 4 osób

4 pomidory

2 jajka na twardo

150 g tuńczyka w sosie własnym

2 łyżki majonezu (można użyć “lekkiego”)

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sól i pieprz

½ ząbka czosnku

Sposób przygotowania

Krok 1

Umyj pomidory, przetnij je na pół, a następnie wydrąż środek z każdego pomidora. Usunięty miąższ umieść w blenderze razem z ząbkiem czosnku.

Krok 2

Zblenduj pomidorowy miąższ z czosnkiem aż do otrzymania mieszanki przecieru pomidorowego.

Krok 3

Włóż jajka do garnka z wodą i gotuj przez około 9 minut. Następnie przełóż jaja do miski z chłodną wodą, aby szybko wystygły. Kiedy już ich temperatura na to pozwoli, obierz jajka ze skorupek.

Krok 4

Otwórz puszkę z tuńczykiem i przełóż go do kielicha blendera. Dodaj przecier pomidorowy i ugotowane jajka. Zblenduj wszystkie składniki, dodaj sól, pieprz i majonez.

Krok 5

Nadziewaj pomidory przygotowanym farszem. Na godzinę przed podaniem, wsadź nadziewane pomidory do pudełka i umieść je w lodówce.

Przed zaserwowaniem, posyp pomidory posiekaną natką pietruszki.

Przepis ten doskonale sprawdzi się jako lekka przekąska, którą możesz zaserwować podczas dowolnej okazji. Chłodne pomidory doskonale zaspokoją apetyt podczas upalnych dni i na pewno zaskoczą Twoich gości, jeśli zdecydujesz się podać je podczas spotkania rodzinnego lub podczas imprezy ze znajomymi.