Pomysły na zdrowie i łatwe przygotowaniu pasty do kanapek
Zdrowe smarowidła do kanapek na bazie awokado i aromatycznych przypraw do doskonały sposób na odczarowanie poczciwej kanapki. Jakie zalety mają pasty do kanapek? Są zdrowym dodatkiem i świetnym urozmaiceniem.
Pasta z wędzonego pstrąga
Potrzebujesz:
deski do krojenia i noża,
wyciskarki do czosnku,
blendera,
miski,
pojemników do przechowywania gotowych past.
Składniki:
wędzony pstrąg,
1 cebula,
2 ogórki kiszone,
pieprz i sól do smaku,
4 łyżki serka kanapkowego naturalnego,
szczypta wędzonej papryki,
8 czarnych oliwek,
1 łyżka posiekanego koperku.
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w drobną kostkę, podobnie oliwki i ogórki. Pstrąga obierz ze skóry i ości. Mięso włóż do miseczki, dodaj posiekane warzywa. Dopraw solą, pieprzem i papryką, a następnie dodaj biały serek i koperek. Całość porządnie wymieszaj i odstaw na chwilę. Pasta doskonale smakuje na grzankach z żytniego chleba.
Pasta miodowa z sera koziego
Składniki:
300 g koziego serka do smarowania,
2 łyżki miodu,
4 świeże figi,
szczypta cynamonu.
rozmaryn świeży,
prażone płatki migdałów,
Przygotowanie:
Serek dopraw cynamonem, dodaj miód i wymieszaj. Odczekaj chwilę, aby aromaty dobrze się przeniknęły. Następnie posmaruj serkiem kromki ulubionego pieczywa, udekoruj figami i gałązką rozmarynu. Całość posyp płatkami migdałów. Jest to słodka i bardzo aromatyczna pasta, więc świetnie pasuje do porannej kawy. Całość jest bardzo efektowna, więc takie kanapeczki można podać również jako przekąski na przyjęciu.
Pasta jajeczna z awokado, kolendrą i ogórkiem małosolnym
Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo i wystudzone,
1 awokado,
1 drobno posiekana szalotka,
1 ogórek małosolny — drobno posiekany,
1 łyżka świeżej, posiekanej kolendry,
1 łyżka prażonego sezamu,
2 łyżki majonezu,
1 łyżeczka soku z limonki,
pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie:
Ugotowane na twardo zetrzyj na tarce — nie zblenduj, bo całość zyska konsystencję pasztetu, a nie chcemy tego. Obierz awokado — połowę pokrój w drobną kostkę, drugą w plasterki i skrop je sokiem z limonki. Awokado pokrojone w kosteczkę połącz z jajkami, ogórkiem małosolnym, szalotką i majonezem. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku. Kromki ulubionego pieczywa posmaruj pastą, na każdej połóż plasterek awokado, udekoruj listkami kolendry i prażonym sezamem.
Pasty do kanapek możesz przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Zarówno jajeczne, jak i te serowe można przechowywać nawet kilka dni.