Porządek w kuchennych szufladach i szafkach
Ilość rzeczy, które przechowujemy w szafkach i szufladach kuchennych, jest zadziwiająca. Sama liczba różnych przedmiotów sprawia, że szafki są trudniejsze do zorganizowania niż jakakolwiek inna przestrzeń w kuchni. Właśnie dlatego trzymanie się prostej strategii organizacji jest kluczowe - np. grupowanie podobnych elementów. W tym artykule pokażemy Ci kilka sposobów na organizację szuflad i szafek kuchennych, które pomogą Ci zachować porządek.
Po co organizować szafki i szuflady kuchenne?
Jeśli brakuje Ci motywacji do przeprowadzenia porządków, oto kilka z powodów, dla których powinieneś zorganizować przestrzeń w swoich kuchennych szufladach i szafkach:
Zaoszczędzi to Twój czas i pieniądze, ponieważ nie będziesz kupować rzeczy, które już masz. Będziesz wiedział, co masz pod ręką i będziesz miał pojęcie o tym, ile przedmiotów masz w szufladzie lub szafie.
Zaoszczędzi to Twój czas, ponieważ będziesz wiedział, gdzie znajduje się jaki przedmiot. Aby znaleźć urządzenie do gotowania ryżu, nie będziesz już musiał przeszukiwać szafek.
Zorganizowane szafki kuchenne ułatwią planowanie posiłków i zakupy spożywcze. Kiedy wiesz, co masz pod ręką, o wiele łatwiej jest planować posiłki i kupować składniki.
Ułatwi to gotowanie. Przeniesienie odpowiednich narzędzi w najbardziej wydajne przestrzenie oznacza mniej czasu traconego na bieganie po kuchni w celu znalezienia odpowiedniej wielkości pokrywki garnka.

Opróżnij wszystkie szafki i szuflady
Opróżnienie szafek kuchennych i zwolnienie miejsca w szufladach jest pierwszym krokiem do zorganizowania sobie tej przestrzeni. Musisz to zrobić zanim zakupisz organizery lub inne rozwiązania, takie jak pojemniki na sztućce. Najlepiej przed przystąpieniem do opróżniania szafek postaw duży pojemnik na śmieci i pudełko na przedmioty, które zechcesz oddać lub sprzedać.
Następnie dokładnie przejrzyj zawartość każdej szafki i szuflady i odpowiednio posortuj przedmioty do kosza lub pudełka do sprzedaży.

Poukładaj przedmioty z powrotem w szafkach
Po przejściu procesu opróżniania szafek kuchennych nadszedł czas na uporządkowanie ich zawartości. Uporządkowanie szafek kuchennych oznacza takie rozmieszczenie wszystkich akcesoriów, które będzie sensowne dla Ciebie i Twojej rodziny. Uczyń wszystko, czego regularnie używasz, jak najbardziej dostępnym.

Wybierz dla przedmiotów takie miejsce, które będzie dla Ciebie wygodne
Jeśli podczas gotowania zawsze stoisz przed kuchenką, ustaw wszystko, czego używasz podczas przygotowywania posiłków, jak najbliżej piekarnika. Nie wkładaj przypraw do szafki po drugiej stronie kuchni poza zasięgiem. Jeśli chcesz, aby małe dzieci miały łatwy dostęp do niektórych akcesoriów kuchennych i naczyń, umieść potrzebne im przedmioty w szafkach, do których mogą łatwo sięgnąć.

Oddziel żywność od naczyń i przyborów kuchennych
W kuchni powinno być osobno wyznaczone miejsce na to, co jest jadalne, oraz na wszystko inne, co nie jest. Najlepiej, aby separacja miała trochę logiki - jedzenie po lewej i zastawa stołowa po prawej lub jedzenie w górnych szafkach i wszystko inne w dolnych. Jeśli masz małą małą kuchnię z tylko jedną szafką, utwórz oddzielne sekcje w szufladach. Możesz, na przykład, wykorzystać rozsuwany pojemnik na sztućce wkładany do szuflady.

Kategoryzuj swoje przedmioty
Posortuj wszystkie akcesoria kuchenne i przedmioty na kategorie. Ułatwi Ci to znacznie korzystanie z kuchni. Załóżmy na przykład, że przenosisz wszystkie jadalne przedmioty do dwóch szafek po lewej stronie. Następnie możesz zdecydować, że jedna z szafek jest przeznaczona do puszek, a druga do innych rodzajów żywności. W jednej z nich może być jedzenie często używane, a w drugiej żywność, po którą sięgasz rzadziej.

Daj pierwszeństwo często używanym przedmiotom
Jeśli pijesz kawę codziennie z kubka a wino pijesz z kieliszka do wina raz w miesiącu, kubki do kawy powinny znajdować się z przodu. Jeśli niektóre naczynia lub specyficzne talerze trzymasz z przodu, a używasz ich w rzadkich przypadkach, odłóż je do tyłu.
Przechowuj niektóre przedmioty gdzie indziej
Jeśli twoje szafki są małe, nieliczne lub trudno dostępne, nie ma powodu, by wszystko, co posiadasz, musiało się w nich znaleźć. Niektóre elementy, które próbujesz wpasować w szafki, lepiej byłoby umieścić na blacie kuchennym lub w innym miejscu. Wyjęcie zbędnych przedmiotów z szafek zwolni miejsce na inne rzeczy.

Przechowywanie przedmiotów w szafkach kuchennych
Grupuj podobne elementy razem, a następnie organizuj te grupy w strefy.
Na przykład, jeśli używasz określonej deski do krojenia więcej razy niż innej, nawet jeśli nie jest tak ładna, przesuń ją do przodu. Twoje szafki kuchenne powinny być użyteczne, a nie fotogeniczne.
Co przechowywać w dolnych szafkach
Dolne szafki są dobrym miejscem na artykuły nieżywnościowe:
Sztućce
Sztućce najlepiej przechowuj w szufladach znajdujących się nad dolnymi szafkami. Jeśli zależy Ci na odpowiednim porządku i łatwości w odnajdywaniu poszczególnych sztućców, zaopatrz się w rozsuwany pojemnik na sztućce, dzięki któremu organizacja szuflad będzie dużo łatwiejsza i intuicyjna.
Materiały do czyszczenia
artykuły kuchenne należy przechowywać w dolnej szafce, najlepiej pod zlewem. Jeśli masz małe dzieci lub zwierzęta, rozważ zainstalowanie blokady zabezpieczającej przed dostępem dzieci do szafki. Jeśli dolna szafka ma więcej niż jedną półkę, przechowuj środki czyszczące na dolnej półce w przypadku wycieków lub rozlania. Nigdy nie przechowuj środków czyszczących powyżej lub na tej samej półce co artykuły spożywcze.
Urządzenia
Uządzenia kuchenne przechowuj w dolnych szafkach tuż pod głównym miejscem pracy, aby mieć do nich łatwy dostęp podczas przygotowywania posiłków. Jeśli niektórych urządzeń używasz codziennie, rozważ przeniesienie ich na blat.
Garnki, patelnie i blachy do pieczenia
garnki kuchenne i patelnie należy przechowywać w dolnej szafce. Pokrywy i patelnie powinny być przechowywane pionowo (możesz je ustawić pionowo w dużym kwadratowym pojemniku).

Co przechowywać w górnych szafkach?
Te przedmioty najlepiej przechowywać w górnych szafkach. Jeśli to możliwe, zlokalizuj je w szafkach nad blatem, gdzie będą używane najczęściej:
Jedzenie
Grupuj żywność, w tym przyprawy, butelki i napełnione pojemniki do przechowywania żywności w szafkach tuż nad kuchennym stanowiskiem roboczym. W ten sposób będziesz mieć zawsze do nich łatwy dostęp podczas przygotowywania potraw.
Szklanki i naczynia
Szklanki i naczynia przechowuj bezpośrednio nad zmywarką do naczyń lub suszarką, aby przyspieszyć ich czyszczenie i chowanie
