Potrawy na Boże Narodzenie, które zaskakują
Święta to czas, który większość ludzi pragnie spędzić z rodziną, ciesząc się pysznymi potrawami obecnymi na stole. Co najlepiej przygotować, aby potrawy smakowały każdemu bez wyjątku. Warto zadbać o to, aby poza tradycyjnymi daniami na stole znalazło się coś dla osób o wyrafinowanym guście, oraz dla osób niejedzących mięsa. Wcale nie musisz sztywno trzymać się tradycji i serwować potrawy, które pamiętasz jeszcze z dzieciństwa. Smakołyki i dania świąteczne możesz zaserwować swoim bliskim w innym, nowym wydaniu. W kuchni należy eksperymentować, nawet na święta! Warto czasem podać danie, którego nie spodziewałby się żaden gość.
Karp w nowej odsłonie
Karp zazwyczaj serwowany jest w formie smażonej, w panierce. Co jednak powiesz na karpia podanego w kremowym sosie śmietanowym z dodatkiem pora? Do jego przygotowania będziesz potrzebować:
kilogram pora, jeden seler, dwie marchewki, śmietanę 30%, sól i pieprz, no i oczywiście karpia.
Sposób przygotowania
Marchewkę i seler zetrzyj na tarce kuchennej, por pokrój w pół księżyce. Następnie podsmaż warzywa i przełóż do naczynia żaroodpornego, po czym ułóż na nich karpia, dodajemy odrobinę pieprzu i soli, oraz innych przypraw do smaku. Całość piecz przez około 45 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.

Śledź w azjatyckim wydaniu
Do przygotowania śledzia z azjatycką nutką potrzebować będziesz:
płatów śledzi solonych, puszki groszku konserwowego, jednego słoika ogórków kiszonych, dziesięciu jajek, słoika majonezu 500 ml, soli i pieprzu.
Sposób przygotowania
Na początku dobrze wymocz śledzie w zimnej wodzie. Następnie wyciągnij je i pokrój w paski. Ogórki pokrój w kostkę. Wcześniej należy także ugotować jajka na twardo i je także pokroić w kostkę. Pokrojone składniki wymieszaj z majonezem oraz odsączonym z wody groszkiem. Całość dopraw solą i pieprzem. W osobnym naczyniu wymieszaj składniki ze śledziem i odstaw do lodówki najlepiej na całą noc, aby śledź przegryzł się ze wszystkimi smakami.

Paszteciki z mięsnym nadzieniem
Propozycja na pierwszy lub drugi dzień Świąt czyli paszteciki z mięsnym nadzieniem (może być to mięso wykorzystane ponownie po np. rosole). Do ich przygotowania potrzebować będziesz: mąkę pszenną 300 g, jedno jajko, łyżkę oleju słonecznikowego, szczyptę soli.
Sposób przygotowania
Mąkę wsyp do miski, dodaj jajko, olej i sól, po czym zagnieć gładkie ciasto. Następnie rozwałkuj je jak ciasto na pierogi i odstaw na około pół godziny. Z ciasta wytnij prostokąty. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Do jego wykonania potrzebować będziesz jedną posiekaną cebulę, przestudzone i obrane z kości i skóry mięso z rosołu, łyżkę oleju, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz. Mięso zmiel w maszynce do mięsa, dodaj posiekaną cebulę i przyprawy. Wymieszaj całość na jednolity farsz. Następnie wyłóż farsz na każdy prostokąt ciasta i zawiń w pasztecik (kształt rury). Ułóż paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj rozbełtanym jajkiem i piecz około 15 minut w 180*C aż do zrumienienia.

Jak widać oprócz tradycyjnych dań takich jak barszcz, uszka, pierogi, czy kapusta z grzybami można przygotować coś innego, co zaskoczy wszystkich gości zasiadających przy świątecznym stole. Mamy nadzieję, że przedstawione przez nas propozycje przypadną Ci do gustu i w następne Święta przygotujesz je wraz z innymi oryginalnymi potrawami.