Prosty przepis na placki z dyni w dwóch odsłonach

Jesień czaruje nie tylko kolorami, ale także smakami. Obok jabłek, które są podstawą wielu deserów, coraz częściej bohaterką kulinarnych wycieczek jest dynia. Nie ma się co dziwić, dzięki swojemu wyważonemu smakowi i przyjemnej konsystencji sprawdza się zarówno w daniach na słodko, jak i na słono. Można z niej zrobić muffiny, zupy, kremy, farsze, a nawet sernik.

Pomysłem na danie, które można serwować w dwóch odsłonach równocześnie, są bardzo proste w przygotowaniu placki z dyni. Najlepiej użyć odmiany Hokkaido lub Muscat, ponieważ ich miąższ jest soczysty i delikatny w smaku, ale nawet ze zwykłej uda się zrobić pyszne i zdrowe placki z dyni.

Składniki:

350 g drobno startej dyni

150 g jogurtu naturalnego

300 g mąki pszennej

3 średnie jajka

30 g cukru wanilinowego

łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody

olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz ze skórki, usuń pestki i włókna. Następnie zetrzyj na tarce, na małych oczkach.
  2. Do dużej miski wlej jogurt, wrzuć startą dynię (razem z sokiem) i wbij jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  3. W mniejszej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier wanilinowy.
  4. Przesiej powstały proszek przez sitko i dodaj do dyniowej masy. Mieszaj tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, możesz użyć trzepaczki do jajek - dzięki temu placki będą bardziej puszyste i aksamitne w smaku.
  5. Rozgrzej patelnię do naleśników i posmaruj ją olejem lub masłem klarowanym.
  6. Na jednego placka odmierz dwie łyżki stołowe ciasta i wyrównaj jego krawędzie, tak by placek smażył się równomiernie.
  7. Placki należy smażyć na średnim ogniu, do momentu aż trochę wyrosną i będą ładnie zarumienione - przez około 2 minuty na jednej i około 1 minuty na drugiej stronie.
  8. Po usmażeniu jednej porcji, wytrzyj papierem ręcznikowym patelnię i ponownie posmaruj ją olejem.

Wytrawne czy słodkie?

Placki z dyni możesz podać na wiele sposobów! Same w sobie nie są bardzo słodkie, więc można je oprószyć cukrem pudrem i podawać z jogurtem naturalnym. Doskonale smakują również z dżemem malinowym albo powidłami śliwkowymi. Nic nie stoi na przeszkodzie, by stały się wariacją na temat kanadyjskich pankejków, polanych syropem klonowym.

Amatorom wytrawnych smaków polecamy podawać je z ulubionymi dipami i sosami.

Smacznego!

placki dyniowe
placuszki z dyni