Przepis na aromatyczny jesienny chleb dyniowy
Przedstawiamy najlepszy przepis na chleb dyniowy. Jest on niesamowicie łatwy do przygotowania. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przygotować najlepszy dyniowy bochenek, zachęcamy do przeczytania naszych wskazówek umieszczonych poniżej.
1. Wymieszaj suche składniki oddzielnie
Mieszanie mąki, przypraw i proszku do pieczenia oddzielnie od jajek, tłuszczów i cukrów jest wskazane ze względu na łatwiejsze wymieszanie później całości. Jest to szczególnie ważne w przypadku chleba dyniowego, który może stać się gumowaty, jeśli zostanie źle wymieszany.
2. Masz dwie blaszki na na chleb? Zrób ciasto z podwójnej ilości składników i upiecz dwa chleby!
1 puszka przecieru dyniowego = około 2 szklanki dyni. Jeśli po wykorzystaniu tego przepisu zostanie Ci trochę dyniowego puree, nie martw się. Jest masa innych przepisów, w których będziesz mógł wykorzystać pozostałą dynię. Na przykład pyszne ciasteczka z dyni z kawałkami czekolady. Ale zachęcamy również do zrobienia dwóch bochenków, jeśli możesz! Szybkie i pyszne pieczywo dyniowe jest doskonałym smakołykiem na każdą okazję.
3. Używaj roztopionego masła
Masło do dyniowego chleba ma być rozpuszczone, a nie tylko zmiękczone! Chyba, że chcesz uzyskać efekt bardzo kruchego chleba. Jeśli tak, ubij śmietanę razem masłem i cukrem, aż mieszanina będzie lekka i puszysta.
4. Możesz użyć jogurtu zamiast śmietany
Zwykła, pełnotłusta śmietana najlepiej się sprawdzi w tym przepisie. Ale jeśli masz akurat w domu duży jogurt bez tłuszczu, nie zrobi to wielkiej różnicy.
5. Wpleć do przepisu na chleb dyniowy ciekawe dodatki!
Czasami chcemy tylko upiec klasyczny chlebek dyniowy. Jednak przepis ten łatwo można zmodyfikować i dodać do niego czekoladę lub orzechy! Po przygotowaniu ciasta możesz przygotować 1 szklankę ulubionych dodatków, takich jak chipsy czekoladowe, orzechy, suszona żurawina.
Składniki na chleb dyniowy
- 2 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej do pieczenia
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki stopionego masła
- 1 1/4 szklanki cukru granulowanego
- 1 szklanka puree z dyni
- 1/4 szklanki śmietany
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka czystego ekstraktu z wanilii
- Cukier cynamonowy, do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 350 °.
Krok 2
Wyłóż formę do pieczenia chleba papierem do pieczenia, a następnie miękkim masłem.
Krok 3
W dużej misce wymieszaj mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, imbir, gałkę muszkatołową i sól.
Krok 4
W osobnej dużej misce za pomocą miksera ręcznego ubij masło, cukier, przecier dyniowy, śmietanę, jajka i wanilię.
Krok 5
Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych składników, aż się połączą.
Krok 6
Przenieś ciasto do przygotowanej wcześniej formy do chleba, a następnie posyp cukrem cynamonowym, jeśli chcesz go oczywiście dodać.
Krok 7
Piecz chleb przez około 50 minut do 1 godziny, aż wykałaczka włożona w środek bochenka wyjdzie czysta.
Mamy nadzieję, że ten chleb przegoni zimowo-jesienną aurę. Jeśli poszukujesz innych kulinarnych inspiracji, sprawdź te pyszne pancakes'y.
Smacznego!