Przepis na babkę
Babka wielkanocna to tradycyjny deser pieczony w wielu domach z okazji świąt. Pomimo bardzo prostego składu za każdym razem zaskakuje doskonałym smakiem i wyglądem. Jaka wielkanocna babka jest najlepsza? Musi być oczywiście puszysta, wilgotna i lekka. Poniżej zamieszczamy sprawdzony przepis na babkę, dzięki któremu uzyskasz rewelacyjny efekt!
Składniki:
4 jajka
200 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 laska wanilii
1 szklanka mąki tortowej
½ mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok i skórka z jednej cytryny
bułka tarta

Zanim zaczniesz:
- wyciągnij z lodówki masło i jajka. W temperaturze pokojowej powinny pozostać minimum dwie godziny przed rozpoczęciem pieczenia.
- jeśli robisz babkę „na ostatnią chwilę”, możesz ogrzać jajka, wsadzając je do miski z ciepłą wodą. Natomiast masło możesz zmiękczyć w kąpieli wodnej, uważaj jednak, by go nie zagotować.
- nastaw piekarnik na 175 stopni (góra/dół).
- silikonową foremkę do babki natłuść masłem i dokładnie obsyp bułką tartą.
Sposób przygotowania:
1. Wsyp do miski mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj je ze sobą, a następnie całość przesiej przez sitko do mąki.
2. W drugiej misce utrzyj masło. Najlepiej użyć do tego miksera ustawionego na najwyższe obroty.
3. Gdy masło zmieni się w gładką, puszystą masę, możesz stopniowo zacząć dodawać do niego cukier puder. Nadal możesz miksować całość na najwyższych obrotach.
4. Do masy z masła i cukru dodaj jajka. Najlepiej, jeśli również będziesz je wbijać stopniowo, cały czas miksując masę. Na sam koniec dodaj ziarna wyskrobane z laski wanilii.
5. Do tak przygotowanej masy możesz już dodać sypkie składniki. Wymieszaj je delikatnie używając drewnianej, bądź silikonowej łyżki.
6. Do całości dodaj sok z cytryny i skórkę startą na bardzo drobnych oczkach. Ponownie wymieszaj całość.
7. Przelej masę do wcześniej przygotowanej foremki i piecz w piekarniku 40 minut.
8. Po upieczeniu babki pozostaw na ją w foremce do momentu aż nieco ostygnie. Najlepiej postawić ją na silikonowej podkładce lub stolnicy.
Ten prosty i sprawdzony przepis na babkę wielkanocną pozwoli Ci przygotować wspaniały, tradycyjny deser dla całej rodziny. Podając ją możesz dodatkowo wspaniale ją udekorować. Wystarczy, że polejesz ją na przykład lukrem cytrynowym, w którym umieścisz świeże owoce lub kawałki orzechów.