Przepis na barszcz wigilijny

Barszcz z uszkami to jedno z naszych ulubionych świątecznych dań. Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na tradycyjny barszcz czerwony, który zachwyci smakiem i pięknym kolorem.

Kolacja wigilijna - na białym obrusie piękna zastawa stołowa i sztućce, pod nim tradycyjnie sianko, stół ugina się pod ciężarem smakowitości. Jedną z 12 wigilijnych potraw jest barszcz czerwony podawany z uszkami wypełnionymi grzybowym farszem. Choć w różnych regionach Polski wigilijne menu może się różnić, w żadnym domu nie może zabraknąć tradycyjnego barszczu.

Najpopularniejsza zupa wigilijna

Jakie zupy świąteczne podawane są w Wigilię? Otóż w małopolsce obok czerwonego barszczu podaje się zupę grzybową - również przygotowywaną na zakwasie. Na północy pojawiają się zupy rybne, natomiast w górach Wigilia nie obędzie się bez postnej kwaśnicy. Dlaczego to właśnie barszcz czerwony jest najpopularniejszy? Być może chodzi o smak - tę zupę lubią niemal wszyscy, drugim atutem tego dania są własnoręcznie ulepione uszka. Malutkie pierożki z grzybowym farszem doskonale komponują się ze słodyczą buraków.

Menu wigilijne różni się nie tylko regionalnie - praktycznie w każdym domu są jakieś rodzinne tradycje. Dlatego można spotkać zarówno słodki barszcz czerwony, jak i przygotowany na zakwasie. Zakwas z buraków można przygotować samodzielnie na kilka dni przed świętami.

Przepis na zakwas z buraków

Potrzebujesz:
duży słój lub kamionka,
deska do krojenia,
ostry nóż.

Składniki:
1 kg buraków (warto pomieszać odmiany),
kromkę chleba na zakwasie,
korzeń imbiru,
świeży koper,
kilka ząbków czosnku,
kminek.

Przygotowanie:
Buraki porządnie umyj i wymocz w wodzie (możesz dosypać do niej łyżkę sody oczyszczonej). Nie obieraj ich tylko pokrój na plastry. Koperek posiekaj, obierz imbir i czosnek, następnie pokrój je na plasterki. Przygotuj roztwór wody z solą (woda powinna być lekko słona). Pokrojone w plasterki buraki układaj warstwami w słoju, na każdej z nich ułóż kilka plasterków imbiru i czosnku, posyp koprem i kminkiem. Kiedy słój będzie prawie wypełniony, zalej zakwas solanką. Na wierzchu połóż kromkę chleba. Po upływie doby wyciągnij ją ze słoja i wymieszaj zawartość. Płyn będzie stopniowo nabierał mocy, próbuj go codziennie, aż uzyskasz odpowiedni dla siebie smak. Kiedy to nastąpi, odcedź płyn do butelki lub słoika.

Zakwas z buraków jest bardzo zdrowy - możesz użyć go do przygotowania barszczu oraz przechowywać w lodów i pić po pół szklanki dziennie. To bomba witaminowa, która wspiera organizm i pomaga regulować ciśnienie krwi.

Jak zrobić barszcz wigilijny?

Skoro zakwas mamy już gotowy, możemy przystąpić do gotowania wigilijnego barszczu. Możesz wykonać tę pracę 23 grudnia i wstawić zupę do lodówki, następnego dnia będzie jeszcze smaczniejszy.

zakwas buraczany

Potrzebujesz:
garnek,
deskę do krojenia,
durszlak,
tarkę.

Składniki:
500 ml zakwasu z buraków,
2 kg buraków,
40 g suszonych borowików,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
3 liście laurowe,
4 ziela angielskie,
10 ziarenek pieprzu,
½ selera,
1 jabłko,
3 łyżki octu,
½ łyżki soli,
świeżo mielony pieprz,
3 łyżki cukru,
dodatkowo możesz dodać: kawałek kory cynamonu, gwiazdki anyżu i 3 goździki.

Przygotowanie:
Do pół litra wody wsyp suszone grzyby i zagotuj. Na palniku opal nieobraną cebulę i ząbek czosnku. Przekrój na pół i dodaj do wywaru. Zagotuj i zmniejsz ogień do minimum, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i gotuj jeszcze przez ok. pół godziny. Ma mrugać jak rosół, a nie wrzeć.

Obierz buraki i selera, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Jabłko zetrzyj razem ze skórka. Przygotuj duży garnek, umieść w nim warzywa, przelej wywar z grzybów i dopełnij zakwasem z buraków i wodą, aby warzywa były pod jej powierzchnią. Zagotuj na małym ogniu, gdy zacznie się gotować pozostaw go na kuchni jeszcze 10 minut. Dodaj ocet i wymieszaj, następnie dodaj przyprawy korzenne (cynamon, anyż, goździki) jeśli chcesz, by barszcz miał jeszcze bardziej wyrazisty smak. Dodaj sól, pieprz cukier i posiekany ząbek czosnku. Pozostaw do całkowitego ostudzenia, następnie przecedź i wstaw do lodówki.

Na koniec rada praktyczna - barszcz czerwony pozostawia po sobie trudne do usunięcia plamy. Nakryj stół białym obrusem, a na nim rozłóż ozdobne podkładki z motywem bożonarodzeniowym. Dzięki temu po kolacji wigilijnej z udziałem najmłodszych nie będziesz musiał wymieniać obrusa.