Przepis na chłodnik z botwinki - idealna zupa na upały

Letnie, upalne dni zdecydowanie nie zachęcają do spędzania czasu przy kuchence i spożywaniu ciężkich, gorących potraw. Idealne rozwiązanie stanowi chłodnik! Rodzajów chłodnika jest ogromna ilość, można zrobić go zarówno z warzyw, jak i owoców, dlatego możliwości są niemal nieograniczone. Można eksperymentować z różnymi smakami, tworząc kreatywne kompozycje. Najpopularniejszym chłodnikiem pozostaje jednak chłodnik z buraków lub botwinki, czyli inaczej litewski. Jego historia sięga XIV wieku, kiedy kuchnia litewska i polska mieszały się ze sobą.

Zupa dla miłośników warzyw 

Chłodnik litewski jest pełnowartościowy, orzeźwiający i lekko kwaśny, a poza tym nieskomplikowany i szybki w przyrządzeniu, co czyni go jednym z najchętniej wybieranych zup podczas upałów. Jego alternatywnych wersji na przestrzeni tylu lat powstało wiele, ale większość przepisów nieznacznie się od siebie różni. Chłodnik zwykle przyrządza się z buraków, ale naszą propozycję stanowi botwinka, czyli młode liście buraka bogate w witaminy, antyoksydanty i duże ilości żelaza, dlatego są doskonałym składnikiem diety osób zmagających się z niedokrwistością. Korzyści zdrowotne płynące ze spożywania botwiny, czynią ją niezwykle wartościowym składnikiem diety, dlatego warto korzystać z sezonu na botwinę, a trwa on od maja do końca lipca. W tym czasie nie musimy się ograniczać do chłodnika z samych buraków, a wykorzystać także jego zdrowe, młode liście. 

Jak zrobić chłodnik z botwiny?

Spotkać się można z wersjami, w których bazą jest bulion, kefir, maślanka, ale i również woda. Oczywiście chłodnik na bulionie lub maślance będzie bardziej kaloryczny i treściwy. Wybór bazy jest raczej kwestią indywidualną, ale naszą propozycją chłodnika z botwiny jest ten na bazie maślanki. W taki sposób uzyskamy lekko kwaśny smak.

Przygotuj:

  • deskę do krojenia
  • patelnię
  • misę do połączenia składników

Składniki:

  • maślanka naturalna - 500 ml
  • 3 łyżeczki masła
  • kwaśna śmietana - 200 ml
  • 2 duże pęczki botwiny
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • jajka i młode ziemniaki (opcjonalnie)
  • ogórki (2-4 sztuki w zależności od wielkości i preferencji)
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • świeży koperek
  • 1 ząbek czosnku
  • cebula dymka
  • szczypiorek (opcjonalnie)
  • sól i pieprz

Krok 1: 

Liście i łodygi botwinki rozdziel od korzenia. Na desce do krojenia posiekaj drobno botwinę i buraki oraz cebulę i ząbek czosnku. Przygotuj patelnię, dodaj masło i zeszklij na niej cebulę i czosnek, a następnie podsmażaj botwinkę, aż nie stanie się miękka. W taki sposób można wyciągnąć walory smakowe botwiny i podkreślić jej aromat w zupie.

Krok 2:

Rzodkiewki pokrój nożem w półplasterki, a ogórki w niewielką kosteczkę. Posiekaj koperek i szczypiorek.

Krok 3: 

Czas połączyć ze sobą wszystkie składniki. Do miski wlej maślankę, śmietanę, ostudzoną botwinkę, cebulę i czosnek. Dorzuć posiekany koperek, pokrojone rzodkiewki i ogórka. Dopraw sokiem z cytryny oraz świeżo zmielonym pieprzem i solą za pomocą młynka do pieprzu i soli. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj i wstaw do lodówki do schłodzenia.

Po schłodzeniu nasz chłodnik jest już praktycznie gotowy! Można podawać go z połówkami jajek ugotowanych na twardo, szczypiorkiem, grzankami lub młodymi ziemniakami. Na koniec posypać świeżym koperkiem. W taki sposób uzyskamy treściwy, pyszny chłodnik z botwiny, idealny na upalne dni.

Smacznego!