Przepis na chłodnik z botwinki - idealna zupa na upały

Letnie, upalne dni zdecydowanie nie zachęcają do spędzania czasu przy kuchence i spożywaniu ciężkich, gorących potraw. Idealne rozwiązanie stanowi chłodnik! Rodzajów chłodnika jest ogromna ilość, można zrobić go zarówno z warzyw, jak i owoców, dlatego możliwości są niemal nieograniczone. Można eksperymentować z różnymi smakami, tworząc kreatywne kompozycje. Najpopularniejszym chłodnikiem pozostaje jednak chłodnik z buraków lub botwinki, czyli inaczej litewski. Jego historia sięga XIV wieku, kiedy kuchnia litewska i polska mieszały się ze sobą.

Zupa dla miłośników warzyw 

Chłodnik litewski jest pełnowartościowy, orzeźwiający i lekko kwaśny, a poza tym nieskomplikowany i szybki w przyrządzeniu, co czyni go jednym z najchętniej wybieranych zup podczas upałów. Jego alternatywnych wersji na przestrzeni tylu lat powstało wiele, ale większość przepisów nieznacznie się od siebie różni. Chłodnik zwykle przyrządza się z buraków, ale naszą propozycję stanowi botwinka, czyli młode liście buraka bogate w witaminy, antyoksydanty i duże ilości żelaza, dlatego są doskonałym składnikiem diety osób zmagających się z niedokrwistością. Korzyści zdrowotne płynące ze spożywania botwiny, czynią ją niezwykle wartościowym składnikiem diety, dlatego warto korzystać z sezonu na botwinę, a trwa on od maja do końca lipca. W tym czasie nie musimy się ograniczać do chłodnika z samych buraków, a wykorzystać także jego zdrowe, młode liście. 

Jak zrobić chłodnik z botwiny?

Spotkać się można z wersjami, w których bazą jest bulion, kefir, maślanka, ale i również woda. Oczywiście chłodnik na bulionie lub maślance będzie bardziej kaloryczny i treściwy. Wybór bazy jest raczej kwestią indywidualną, ale naszą propozycją chłodnika z botwiny jest ten na bazie maślanki. W taki sposób uzyskamy lekko kwaśny smak.

Przygotuj:

  • deskę do krojenia
  • patelnię
  • misę do połączenia składników

Składniki:

  • maślanka naturalna - 500 ml
  • 3 łyżeczki masła
  • kwaśna śmietana - 200 ml
  • 2 duże pęczki botwiny
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • jajka i młode ziemniaki (opcjonalnie)
  • ogórki (2-4 sztuki w zależności od wielkości i preferencji)
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • świeży koperek
  • 1 ząbek czosnku
  • cebula dymka
  • szczypiorek (opcjonalnie)
  • sól i pieprz

Krok 1: 

Liście i łodygi botwinki rozdziel od korzenia. Na desce do krojenia posiekaj drobno botwinę i buraki oraz cebulę i ząbek czosnku. Przygotuj patelnię, dodaj masło i zeszklij na niej cebulę i czosnek, a następnie podsmażaj botwinkę, aż nie stanie się miękka. W taki sposób można wyciągnąć walory smakowe botwiny i podkreślić jej aromat w zupie.

Krok 2:

Rzodkiewki pokrój nożem w półplasterki, a ogórki w niewielką kosteczkę. Posiekaj koperek i szczypiorek.

Krok 3: 

Czas połączyć ze sobą wszystkie składniki. Do miski wlej maślankę, śmietanę, ostudzoną botwinkę, cebulę i czosnek. Dorzuć posiekany koperek, pokrojone rzodkiewki i ogórka. Dopraw sokiem z cytryny oraz świeżo zmielonym pieprzem i solą za pomocą młynka do pieprzu i soli. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj i wstaw do lodówki do schłodzenia.

Po schłodzeniu nasz chłodnik jest już praktycznie gotowy! Można podawać go z połówkami jajek ugotowanych na twardo, szczypiorkiem, grzankami lub młodymi ziemniakami. Na koniec posypać świeżym koperkiem. W taki sposób uzyskamy treściwy, pyszny chłodnik z botwiny, idealny na upalne dni.

Smacznego!


Nóż do krojenia warzyw i owoców stal nierdzewna, 21cm
Nóż do krojenia warzyw i owoców stal nierdzewna, 21cm
Nóż do krojenia warzyw i owoców stal nierdzewna, 21cm
Secret de Gourmet
29,99 zł
Patelnia z nieprzywierającą powłoką Ø 28 cm, aluminiowa z rączką
Patelnia z nieprzywierającą powłoką Ø 28 cm, aluminiowa z rączką
EH Excellent Houseware
104,99 zł
Deska do krojenia kuchenna, 26 x 19 cm, drewno akacjowe
Deska do krojenia kuchenna, 26 x 19 cm, drewno akacjowe
EH Excellent Houseware
39,99 zł
Młynek do soli i pieprzu X-PLOSION®, zestaw, czarny
Młynek do soli i pieprzu X-PLOSION®, zestaw, czarny
Młynek do soli i pieprzu X-PLOSION®, zestaw, GEFU
Gefu
od 325,00 zł
Deska do krojenia, 43 x 24 cm, drewno tekowe, ZELLER
Deska do krojenia, 43 x 24 cm, drewno tekowe, ZELLER
Deska do krojenia, 43 x 24 cm, drewno tekowe, ZELLER
ZELLER
89,99 zł
Misa dekoracyjna z drewna mango, Ø 40 cm
Misa dekoracyjna z drewna mango, Ø 40 cm
EH Excellent Houseware
119,99 zł
Durszlak, sitko składane, Ø 23 cm
Durszlak, sitko składane, Ø 23 cm
Durszlak, sitko składane, Ø 23 cm
EH Excellent Houseware
24,99 zł
Obcinarka do folii spożywczej PERFECT CUTTER, WENKO
Obcinarka do folii spożywczej PERFECT CUTTER, WENKO
Obcinarka do folii spożywczej PERFECT CUTTER, WENKO
WENKO
od 69,99 zł
Listwa magnetyczna do noży BAMBOO, ZELLER
Listwa magnetyczna do noży BAMBOO, ZELLER
Listwa magnetyczna do noży BAMBOO, ZELLER
ZELLER
119,99 zł