Przepis na domową lemoniadę

Zimne napoje są doskonałym sposobem na schłodzenie się, a latem lemoniada staje się wyborem numer jeden: zamawia się ją w restauracjach, kawiarniach i barach. Można jednak zrobić ją także w domu — dla siebie, rodziny lub gości. Aby jednak móc w pełni delektować się tym napojem, warto kupić niezbędne akcesoria do jego serwowania — dzbanka, słoika z kranikiem, wysokie szklanki, słomki, lub nawet dystrybutor do napojów! Sprawdź nasz sposób na lemoniadę!

Przygotuj

Nóż
Komplet szklanek z dzbankiem

lemoniada

Klasyczny i najłatwiejszy przepis na lemoniadę

Poniższy przepis to najprostsza i klasyczna wersja tego napoju — będzie idealna na każdą okazję i zasmakuje każdemu! Doskonale sprawdzi się także, jeśli zechcesz przygotować drink z lemoniadą.

Składniki

Cukier - 100 g
Sok z cytryny - 1 szklanka
Czysta woda gazowana - 4 szklanki
Cytryna
Lód

Sposób przygotowania

W dzbanku wymieszaj wodę, sok i cukier i poczekaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Pokrój cytrynę w cienkie plasterki i dodaj do dzbanka.
Przed podaniem dodaj lód do napoju.

Lemoniada miętowa: chłodna i lekka

Ta opcja jest ciekawsza w smaku, ponieważ mięta dobrze komponuje się z cytryną. Można dodać też do niej dowolnego syropu.

Składniki

Cukier - 1 szklanka
Woda - 2 litry
Cytryna - 2 sztuki
Limonka - 1 sztuka
Mięta — pęczek
Lód

Sposób przygotowania

Wyciśnij sok z cytryny i limonki do szklanki.
Napełnij kolejną szklankę wodą i wsyp do niej cały cukier, a następnie podgrzej, aż się on rozpuści.
Poczekaj, aż syrop ostygnie.
Do dzbanka wlej cukrowy syrop i wodę, sok z cytryny i limonki, a następnie miętę i lód.
Podawaj lemoniadę z gałązką mięty i pokrojoną limonką.