Przepis na mazurek
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć między innymi mazurka, czyli tradycyjnego, polskiego wypieku, pysznego, a w dodatku łatwego do przygotowania! Poznaj sprawdzony przepis na mazurka, który umili wspólnie spędzany przy stole świąteczny czas i zachwyci wszystkich gości. W jego przygotowaniu absolutną podstawę stanowi ciasto na mazurek, czyli kruchy i delikatny spód, będący bazą wypieku. Można dodawać do niego najrozmaitsze masy, kremowe, z galaretki, czekoladowe, orzechowe, pistacjowe lub owocowe konfitury. Mazurek tradycyjny natomiast zawiera kajmak i orzechy, jest zresztą najprostszy i najszybszy w przygotowaniu.
Potrzebna będzie stolnica kuchenna, na której wygodnie będzie można przygotować ciasto, wałek do jego rozwałkowania, a także forma, w której nasz mazurek wielkanocny będzie wypiekany. Może być to na przykład blacha do tarty w kształcie prostokątnym lub owalnym.
Składniki na spód mazurka:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- cukier waniliowy
- 3 żółtka
- szczypta soli
- starta skórka cytryny
Do dekoracji (opcjonalnie):
- bakalie
- płatki migdałów
- lukier
- żelki
- bezy

Zanim zaczniesz
Przygotuj wcześniej wybrane przez siebie nadzienie. Może być to gotowa puszka kajmaku, konfitura, ale można zrobić także masę samodzielnie - orzechową, czekoladową czy wszelką inną, na którą przyjdzie Ci ochota. Masę stworzyć można na bazie śmietanki, sera mascarpone lub jogurtu naturalnego.
Krok 1:
Przesiej mąkę do miski i dodaj pokrojone w kostkę masło. Wymieszaj, aż do momentu, w którym mąka całkowicie oblepi masło, a następnie dodaj resztę składników. Można użyć robota kuchennego, blendera lub malaksera. Ważne, aby szybko zagnieść ciasto, zanim masło zdąży się całkowicie roztopić.
Krok 2:
Owiń ciasto folią i odłóż do lodówki na 1,5 - 2 godziny. Przygotuj formę, smarując jej dno masłem lub tłuszczem.
Krok 3:
Podziel ciasto na dwie części, z czego jedna z nich niech stanowi ok. ⅓ całości. Większą część rozwałkuj i ułóż równomiernie na dnie formy. Z mniejszej części uformuj wałki o takich wielkościach, które będą obejmować ciasto na rantach, a następnie zapleć je tak, aby stworzyć ozdobny warkocz. Z wałków stworzyć można również na końcowym etapie skośną kratkę na całej powierzchni, więc pozostawiona ilość stanowić będzie kwestię indywidualną. Można tworzyć także różne inne dekoracje, na przykład kwiaty lub liście.
Krok 4:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni (grzanie z góry i dołu, bez termoobiegu), przedziuraw ciasto widelcem i wstaw do piekarnika na około 25 minut, aż ciasto zacznie się rumienić, przyjmując jasnozłoty kolor. Pozostaw do ostudzenia.
Krok 5:
Ciasto na mazurek tym sposobem jest gotowe, a w następnej kolejności pozostaje już tylko wyłożyć je wybraną masą. Prostym i szybkim sposobem będzie rozsmarowanie ciasta konfiturą i kajmakiem. Teraz wystarczy je tylko przyozdobić, a tutaj już do woli puszczać można wodze fantazji, tworząc kwiaty, bazie lub inne motywy przy wykorzystaniu płatków migdałów, bakalii czy lukru.
Nie istnieje jeden dobry przepis na mazurek wielkanocny, za to jest on idealną okazją, aby wykazać się kreatywnością i trochę poeksperymentować, zarówno ze smakami, jak i wyglądem wizualnym. Tworzyć można nawet najbardziej nietypowe kompozycje słono-słodkie, na przykład z solonym karmelem. Zresztą wcale nie trzeba ograniczać się tylko do jednego rodzaju, w szczególności, gdy zamierzamy gościć dużą liczbę bliskich. Mazurek to idealny sposób na urozmaicenie wielkanocnej zastawy stołowej, będzie doskonale smakować do kawy lub herbaty.
Smacznego!