Przepis na meksykańską gorącą czekoladę

Jeśli na zewnątrz jest zimno, pada śnieg, a czas utknął gdzieś pomiędzy grudniem a lutym, to mamy dla Ciebie dobrą wiadomość - jest to sezon na meksykańską czekoladę na gorąco!

Och, kto by nie kochał pysznej, słodkiej i aromatycznej czekolady na gorąco? A ile wspomnień wiąże się z miłymi i ciepłymi spotkaniami przy filiżance gorącej czekolady?

Istnieje wiele możliwości przygotowania gorącej czekolady, dzisiaj pomożemy Ci wypróbować jedna z nich. Meksykańska gorąca czekolada to wersja nieco inna niż wszystkie.

Gorąca czekolada jest dość popularnym napojem w Meksyku. Czekolada meksykańska, w przeciwieństwie do czekolady europejskiej, jest doprawiona cynamonem, przyprawami i ubita w piankę. W Meksyku do ubijania używa się specjalnego narzędzia o nazwie molinillo. Na początku XVIII wieku hiszpańscy koloniści z Meksyku wymyślili rzeźbioną drewnianą trzepaczkę „molinillo” do napojów, w których ważne jest uzyskanie gęstej piany. Ta tradycyjna meksykańska gorąca czekolada z przyprawami z pewnością przypadnie Ci do gustu, zwłaszcza w zimowy, chłodny dzień.

Co będzie potrzebne do przygotowania meksykańskiej gorącej czekolady?

Meksykańska gorąca czekolada składa się z prawdziwego mleka, niesłodzonego proszku kakaowego, ekstraktu waniliowego, cynamonu, chili w proszku i odrobiny gorzkiej czekolady, która nada całości gładkiej i kremowej konsystencji. Warto również dodać szczyptę pieprzu cayenne, aby nadać czekoladzie lekko pikantnej nuty smakowej, ale jest to całkowicie opcjonalny dodatek. Do picia tej wyjątkowej czekolady, użyj wyjątkowej filiżanki z podstawką handmade.

Sposób przygotowania

Krok 1

Podgrzej mleko (lecz nie doprowadzaj go do wrzenia), a następnie dodaj do niego proszek kakao oraz czekoladę i dobrze wymieszaj.

Krok 2

Poczekaj aż składniki dobrze się ze sobą połączą.

Krok 3

Dodaj przyprawy oraz dodatki, które lubisz.

Jakie są najlepsze dodatki do gorącej czekolady?

  • Marshmallows
  • wiórki czekoladowe
  • sól morska
  • laska cynamonu
  • szczypta cayenne lub chili w proszku
  • cajeta (meksykański karmel)
  • Wyobraź sobie przytulną chwilę spędzoną na kanapie w towarzystwie ulubionego świątecznego filmu, z kubkiem na gorące napoje wypełnionym meksykańską czekoladą. Życie powinno właśnie tak smakować. Mamy nadzieję, że przepis ten spodoba Ci się równie mocno, co nam!Smacznego!