Przepis na meksykańską gorącą czekoladę
Jeśli na zewnątrz jest zimno, pada śnieg, a czas utknął gdzieś pomiędzy grudniem a lutym, to mamy dla Ciebie dobrą wiadomość - jest to sezon na meksykańską czekoladę na gorąco!
Och, kto by nie kochał pysznej, słodkiej i aromatycznej czekolady na gorąco? A ile wspomnień wiąże się z miłymi i ciepłymi spotkaniami przy filiżance gorącej czekolady?
Istnieje wiele możliwości przygotowania gorącej czekolady, dzisiaj pomożemy Ci wypróbować jedna z nich. Meksykańska gorąca czekolada to wersja nieco inna niż wszystkie.
Gorąca czekolada jest dość popularnym napojem w Meksyku. Czekolada meksykańska, w przeciwieństwie do czekolady europejskiej, jest doprawiona cynamonem, przyprawami i ubita w piankę. W Meksyku do ubijania używa się specjalnego narzędzia o nazwie molinillo. Na początku XVIII wieku hiszpańscy koloniści z Meksyku wymyślili rzeźbioną drewnianą trzepaczkę „molinillo” do napojów, w których ważne jest uzyskanie gęstej piany. Ta tradycyjna meksykańska gorąca czekolada z przyprawami z pewnością przypadnie Ci do gustu, zwłaszcza w zimowy, chłodny dzień.
Co będzie potrzebne do przygotowania meksykańskiej gorącej czekolady?
Meksykańska gorąca czekolada składa się z prawdziwego mleka, niesłodzonego proszku kakaowego, ekstraktu waniliowego, cynamonu, chili w proszku i odrobiny gorzkiej czekolady, która nada całości gładkiej i kremowej konsystencji. Warto również dodać szczyptę pieprzu cayenne, aby nadać czekoladzie lekko pikantnej nuty smakowej, ale jest to całkowicie opcjonalny dodatek. Do picia tej wyjątkowej czekolady, użyj wyjątkowej filiżanki z podstawką handmade.
Sposób przygotowania
Krok 1
Podgrzej mleko (lecz nie doprowadzaj go do wrzenia), a następnie dodaj do niego proszek kakao oraz czekoladę i dobrze wymieszaj.
Krok 2
Poczekaj aż składniki dobrze się ze sobą połączą.
Krok 3
Dodaj przyprawy oraz dodatki, które lubisz.
Jakie są najlepsze dodatki do gorącej czekolady?
- Marshmallows
- wiórki czekoladowe
- sól morska
- laska cynamonu
- szczypta cayenne lub chili w proszku
- cajeta (meksykański karmel)
- Wyobraź sobie przytulną chwilę spędzoną na kanapie w towarzystwie ulubionego świątecznego filmu, z kubkiem na gorące napoje wypełnionym meksykańską czekoladą. Życie powinno właśnie tak smakować. Mamy nadzieję, że przepis ten spodoba Ci się równie mocno, co nam!Smacznego!