Przepis na omlet na słodko

Nie masz pomysłu na smaczną przekąskę? A może nie masz nic słodkiego pod ręką? Mamy dla Ciebie propozycję - przygotuj wraz z nami omlet na słodko! Potrzebujesz około 15 minut i jesteś w stanie wykonać go z podstawowych produktów spożywczych. A co najważniejsze - jest wyjątkowo pyszny. Oto najlepszy przepis na omlet na słodko.

Jak przygotować omlet na słodko?

Omlety na słodko to świetny pomysł na pyszne śniadanie, podwieczorek czy kolację. Są niezwykle łatwe w przygotowaniu, a dodatkowo możesz zjeść je z bardzo różnymi dodatkami. Świeży, puszysty omlet możesz posmarować ulubionym dżemem, kremem czekoladowym, serkiem czy utartymi z cukrem owocami. Ten smaczny deser przygotujesz w zaledwie kwadrans i nie potrzebujesz do jego wykonania specjalnych narzędzi. Wystarczą dwie miski, tradycyjna trzepaczka do jajek, mikser i patelnia do smażenia naleśników.

Przepis

Przygotowanie omletu na słodko zajmie Ci naprawdę niedużo czasu. Potrzebujesz jedynie jajek, odrobiny mąki, cukru i masła. Omlet należy smażyć na małym ogniu, więc najlepiej, zanim przystąpisz do przygotowywania masy, rozgrzać patelnię z niewielką ilością masła. Jaka patelnia do omletów jest najlepsza? Dokładnie taka sama jakiej używasz do naleśników. Dzięki dobrej jakości patelni omlet nie będzie przywierał i nabierze pięknego, złocistego koloru.

slodki dodatek

Składniki

3 jajka
2 łyżki mąki
łyżka masła do smażenia
ulubiony słodki dodatek

Omlet na słodko możesz podać z różnymi dodatkami. Wspaniale smakować będzie z dowolnym dżemem lub powidłami, wszelkiego rodzaju serkami wymieszanymi na z przykład bakaliami. Podczas sezonu letniego polecamy je jeść z sezonowymi owocami utartymi z cukrem i odrobiną bitej śmietany. W każdym z tych wariantów omlet smakować będzie równie pysznie.

Sposób przygotowania


1. Oddziel żółtka od białek. Białka starannie ubij na puszystą masę.
2. Do żółtek dodaj cukier i mąkę. Trzepaczką do jajek wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
3. Połącz obie masy, bardzo delikatnie mieszając, by nie stracić na puszystości białek.
4. Na patelni rozpuść niewielką ilość masła.
5. Smaż na bardzo małym ogniu przez około 3-4 min. Następnie delikatnie przewróć na drugą stronę.
6. Smaż przez około 2 minuty.

Jedź oczami - elegancki sposób podania omletu na słodko

Powszechnie wiadomo, że człowiek je przede wszystkim oczami. Dlatego jeśli pragniesz przygotować taki pyszny posiłek dla siebie i swoich najbliższych warto zadbać również o wspaniałą oprawę. Złocisty kolor tego prostego dania, szczególnie w połączeniu ze świeżymi owocami, sam w sobie wzmaga apetyt, a gdy zadbasz o odpowiednie dodatki, przygotowanie przez Ciebie danie będzie pożerane wzrokiem. Świeże kwiaty w wazonie, nieco sezonowych owoców lub dżemu w miseczkach, biała zastawa stołowa to dopiero początek. Wybierz jasny, najlepiej biały obrus, a na nim ułóż piękne podkładki na stół CUBA. Naturalny kolor podkładek w połączeniu z białym obrusem i żywymi kolorami owoców sprawi, że Twój stół, a przede wszystkim omlety na słodko zostaną wspaniale wyeksponowane.