Przepis na pierogi wigilijne

W Polsce kolacja w wigilię Bożego Narodzenia jest bardzo ważną częścią tradycji obchodzenia grudniowych świąt. Na wigilijnym stole powinno znaleźć się dwanaście potraw, a do najpopularniejszych z nich należą: barszcz z uszkami, zupa grzybowa, karp, kapusta z grochem, fasola czy też pierogi z kapustą i grzybami.

To właśnie ta ostatnia potrawa wymaga długotrwałego przygotowania i często spotykamy się z wieloma różnymi recepturami. Jaki jest najlepszy przepis na pierogi wigilijne?

Sekretem udanych pierogów jest ich ciasto. Niewiele osób potrafi stworzyć cienkie i delikatne ciasto, które jednocześnie nie będzie rozpadało się podczas gotowania.

Oto nasz sprawdzony przepis na pierogi wigilijne.

Przygotuj:

  • duży garnek,
  • sitko,
  • ostry nóż,
  • deskę,
  • maszynkę do mięsa,
  • wałek do ciasta,
  • szklankę do wycinania kółek,
  • łyżkę cedzakową.
Osoba wałkuje ciasto na pierogi

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1-2 szklanki wody.

Składniki na farsz:

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 15 dag suszonych grzybów,
  • 3 cebule,
  • 1 kostka masła,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania ciasta

KROK1

Mąkę wysypujemy na stolnicę i wyrabiamy z jajkiem oraz z małą ilością ciepłej wody. Dodajemy wodę aż do momentu, kiedy ciasto będzie sprężyste. Odstawiamy na 30 minut.

KROK2

Za pomocą wałka do ciasta tworzymy cienkie płaty i wycinamy z nich kółka o preferowanej wielkości.

Surowe pierogi na desce

Sposób przygotowania farszu

KROK1

Grzyby moczymy w garnku z wodą przez 8-10 godzin. Następnie gotujemy je przez około 5-10 minut w tej samej wodzie. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy grzyby.

KROK2

Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości w wywarze grzybowym. Sprawdzamy poziom kwasowości i ewentualnie przepłukujemy ją za pomocą sitka w letniej wodzie.

KROK3

Dwie z trzech cebul siekamy i dusimy w połowie kostki masła. Trzecią cebulę smażymy na odrobinie masła aż do zarumienienia. Będzie służyła do polania gotowych pierogów.

KROK4

Grzyby oraz dwie podsmażone cebule przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Następnie mieszamy z kapustą i resztą masła. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.

Gotowy farsz wkładamy do wyciętych kółek ciasta i dokładnie zalepiamy.

NASZ SPOSÓB! Do zalepiania pierogów użyj widelca. Połączone w ten sposób ciasto nie będzie rozklejać się w trakcie gotowania.

KROK5

Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku do czasu wypłynięcia. Zostawiamy je pływające przez pół minuty i wyławiamy. Podajemy gorące, polewając wcześniej przygotowaną podsmażoną na maśle cebulą.

Smacznego!