Przepis na pyszny grzaniec

Co może być lepszego niż pyszny grzaniec fantazyjnie podany w zimowy wieczór? Grzane wino najlepiej pić z rodziną lub przyjaciółmi. Zwłaszcza w okresie świąt możesz uraczyć tym drinkiem wszystkich gości obecnych w Twoim domu.

Bardzo smaczny i pachnący, rozgrzewający dłonie i duszę, relaksujący i przygotowujący na długie spotkania i rozmowy - grzaniec to idealny wybór na każdy zimowy wieczór.

Wraz z nadejściem chłodu grzane wino staje się najpopularniejszym napojem. Ten wspaniały trunek pomoże Ci się rozgrzać, odeprzeć ponury nastrój i wzmocnić odporność. Dzisiaj omówimy najlepsze przepisy na grzane wino.

Grzaniec klasyczny

Nasze zestawienie przepisów na grzańca zaczynamy od klasycznej receptury. Aby ją przygotować, w dużym rondlu wymieszaj odrobinę świeżego cynamonu, kilka goździków, kawałek imbiru i szczyptę gałki muszkatołowej. Następnie wlej 100 ml wody, zagotuj całość, po czym przefiltruj i zaparzaj przez 10 minut. Następnie wlej 750 ml wytrawnego wina stołowego na patelnię i dodaj pokrojone jabłko, pomarańczę i cytrynę. Stopniowo podgrzewaj napój i nie pozwól mu się gotować. Na koniec usuń drink z ognia. Wlej gotowe grzane wino do szklanek i udekoruj plasterkiem pomarańczy.

Grzane wino żurawinowe

Z żurawiny można zrobić pyszne i bardzo zdrowe grzane wino! Przygotowanie tej wersji grzańca rozpocznij od wyboru przypraw. Wymieszaj 6 paluszków cynamonu, 5-6 kuleczek czarnego pieprzu, kilka kwiatów anyżu, kawałek imbiru i 4 łyżki cukru. Następnie zalej tę aromatyczną mieszaninę litrem soku żurawinowego lub napoju owocowego, dodaj szklankę soku pomarańczowego i odrobinę wody. Doprowadź napój do wrzenia na małym ogniu, przykryj pokrywką i pozwól mu parzyć przez 5-10 minut. Następnie podgrzej napój, wlej 400 ml wina i podgrzewaj bez gotowania. Przed podaniem przefiltruj grzane wino, wlej do szklanek i udekoruj je plasterkami pomarańczy.

Grzane wino w stylu skandynawskim

Ci, którzy kochają gorące napoje, zdecydowanie docenią grzane wino w stylu skandynawskim. Oto przepis: wlej czerwone wino (300 ml) na dużą patelnię, dodaj kardamon, goździki i laskę cynamonu. Dodaj 750 ml czerwonego wina porto i odrobinę wina madera, a następnie podgrzej mieszankę na małym ogniu. W międzyczasie umieść kawałki cukru rafinowanego w kostkach (230 g) w durszlaku i ustaw na pustej patelni. Zalej je cienkim strumieniem ciepłej brandy (100 ml) i podpal. Kiedy brandy wyparuje, połącz cukier z mieszanką win i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Pokrój trzy cytryny w cienkie plasterki dodaj do rondla. Następnie poczekaj, aż grzaniec się zaparzy, po czym przefiltruj całość i przelej do szklanek. Napój udekoruj migdałami rodzynkami.

Grzane wino w metalowych czarkach

Teraz wiesz, jak zrobić domowe grzane wino, którego przepis podbije nawet najbardziej wybrednych smakoszy!