Przepis na sałatkę grillową z sezonowych warzyw
Sezon na świeże warzywa trwa w pełni, a więc warto z niego jak najbardziej korzystać. Doskonałą propozycją jest na przykład sałatka z grillowanych warzyw, dzięki którym na naszym letnim stole zagoszczą pyszne i zdrowe potrawy. Co można przygotować? Mamy przepis na sałatkę grillową, która będzie się świetnie komponować, zarówno z karkówką, kaszanką, jak i grillowaną rybą, czy kiełbaską!
Jaką sałatkę zrobić na grilla?
Różnorodność smaków to bez dwóch zdań jedno z takich doznań, które sałatka z grillowanymi warzywami powinna dawać. Z tego względu sałatka grillowa na grilla musi się dobrze komponować także z innymi potrawami z rusztu. W zależności więc, czy na stole obecna będzie ryba, soczyste żeberka, czy może stawiamy na styl wegetariański, najlepsze mogą być zupełnie odmienne rodzaje sałatki. A robić je można na ogrom różnych sposobów!
Sałatka grillowa: Jakie warzywa?
Sierpień jest miesiącem, w którym nie brakuje warzyw zdrowych i doskonałych z grilla. Bakłażan, papryka i cukinia to bardzo dobra propozycja - pokrojone w grube plastry z dodatkiem oliwy lub octu balsamicznego będą idealnym dodatkiem do wszelkich mięs. Sałatkę można przyrządzić na wiele innych sposobów. Jako baza do lekkiej sałatki posłuży też sałata, rukola i szpinak. Sierpień to także sezon na warzywa kapustne, a więc śmiało przygotować można colesław w letniej odsłonie, na przykład z dodatkiem rzodkiewki i szczypiorku.

Sałatka grillowa z sezonowych warzyw - prosty, szybki i tani przepis
Czasem cały urok tkwi w prostocie. Sałatka do grilla na szybko może równie usatysfakcjonować kubki smakowe, co jej bardziej skomplikowane odpowiedniki. Jako bazę wykorzystać można sałatę, rukolę, szpinak lub botwinę albo stworzyć z nich mix, dzięki któremu uzyskamy istną bombę witaminową. Dodać można kiełki, rzodkiewkę i pomidory koktajlowe. Do tego ser feta z dodatkiem ziół, prosty dressing z oliwy i cytryny i mamy gotową sałatkę! Taki przepis na sałatkę na grilla można zresztą w nieskończoność modyfikować.
Składniki i przepis krok po kroku
Sałatka z grillowanych warzyw może być nie tylko dodatkiem do potraw, ale też stanowić jedno z dań samych w sobie. Niezbędne będą akcesoria do grilla, dzięki którym przerzucanie zawartości rusztu będzie komfortowe. Zamiast wykorzystywać tace z szkodliwego dla zdrowia aluminium, najlepiej użyć tacę wielokrotnego użytku, ze stali nierdzewnej. Bezpieczeństwo zapewnią nam żaroodporne rękawice.
Przygotuj
- 1 bakłażan,
- 1 cukinia,
- 2 papryki (czerwona i żółta),
- 1 czerwona cebula,
- kilka łyżek oliwy lub octu balsamicznego,
- ulubione zioła (np. prowansalskie),
- sól, pieprz.
Bakłażana i cukinię pokrój w plastry na około 3 centymetrów. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w słupki. Cebulę pokrój w grubsze piórka. Rozłóż równomiernie na tacy, oprósz przyprawami i polej oliwą. Tak przygotowane warzywa umieść na ruszcie i piecz przez ok 8-12 minut, w zależności od temperatury i wielkości warzyw.
Gotowe! Tak grillowane warzywa będą doskonałym dodatkiem do wszelkich mięs.