Przepis na sernik świąteczny

Sernik to jedno z tradycyjnych ciast świątecznych, trudno wyobrazić sobie świętowanie bez niego. Stwierdzenie, że jest to wymagający wypiek, to mit, który właśnie obalimy. Prezentujemy prosty przepis na sernik, który zawsze się udaje.

Najpopularniejsze ciasto świąteczne

Sernik świąteczny to niekwestionowany król słodkiego menu na Boże Narodzenie. Niektórzy uważają, że do jego przygotowania potrzebne są specjalne umiejętności i wiedza tajemna. Cóż, są przepisy, które wymagają więcej czasu i sporo pracy. Dla osób, które nie pieką na co dzień i nie mają przed świętami czasu na skomplikowane przepisy, prezentujemy sernik — pewniak.

Czas, który zaoszczędzisz na jego przygotowanie, możesz wykorzystać, by pięknie go udekorować. Ciasto wychodzi wysokie i puszyste, a prosty skład ogranicza ilość kalorii, dlatego możesz śmiało polać go czekoladą. Proste przepisy zwykle okazują się najlepsze, a gorący okres przedświąteczny to nie czas na kulinarne eksperymenty.

Zanim przejdziemy do pieczenia, mamy dla Ciebie kilka rad, dzięki którym sernik dobrze się upiecze i nie opadnie:

  • Sernik nie musi się piec w wysokiej temperaturze - 160 stopni Celsjusza wystarczy, aby po godzinie był idealny.
  • Ciasta nie wyciągaj z piekarnika natychmiast po upieczeniu, wyłącz grzanie i pozostaw je w piekarniku na ok. 10 minut, potem uchyl drzwiczki i studź ciasto w ten sposób.
  • Dekoracje ciasta wykonujemy, gdy jest ono zimne, sernik po ostudzeniu najlepiej jest umieścić w lodówce na kilka godzin i dopiero wówczas przejść do dekorowania.

Jak zrobić sernik świąteczny?

Zadanie będzie proste i bardzo przyjemne. Ciasto jest niedrogie i bardzo efektowne — idealne na święta. Przejdźmy zatem do pieczenia.

Przygotuj:

  • 2 miski,
  • tortownicę o średnicy 26 cm,
  • mikser,
  • folię lub papier do pieczenia.

Składniki:

  • 1 kg sera w wiaderku,
  • 6 dużych jaj,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • szklanka cukru,
  • 2 budynie waniliowe,
  • laska wanilii lub kilka kropli ekstraktu,
  • słodkie dekoracje.

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Następnie oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę — jeśli chcesz przyspieszyć ubijanie, dodaj odrobinę soli. Odstaw białka, a w drugiej misce zmiksuj żółtka z cukrem na jasny, puszysty krem. Pod koniec ubijania dodaj ekstrakt lub ziarenka wanilii.


Do ubitych żółtek dodaj śmietanę i zmiksuj, gdy składniki się wymieszają, dodaj budynie w proszku. Tym razem ubijanie będzie trwało dłużej, musisz zadbać, aby w masie nie było żadnej grudki. Na koniec dodaj ser — najlepiej robić to partiami i cały czas ubijać. Gdy masa jest już gotowa, sprawdź, czy jest wystarczająco słodka — jeśli nie, dodaj cukru i zmiksuj. Połącz masę serową z białkami i wymieszaj ręcznie, dokładnie, ale tak, by całość nie straciła puszystości.

Tortownicę wyłóż papierem (może to być również prostokątna blacha do pieczenia), wlej do niej ciasto i całość włóż do piekarnika. Sernik pieczemy godzinę, jeśli zauważysz, że jest ciemnobrązowy i pęka, zmniejsz temperaturę do 150 stopni.

Ostudź ciasto w piekarniku, a następnie przełóż do lodówki. Schłodzony sernik możesz udekorować polewą czekoladową — na Boże Narodzenie polecamy polewę z białej czekolady.

Dekoracje w świątecznym klimacie wykonasz za pomocą masy cukrowej. Można kupić gotową, wtedy przyda się stolnica, by przygotować własne figurki lub inne ozdoby.

W sklepach znajdziesz również gotowe dekoracje — koraliki, gwiazdki czy płatki śniegu. Dzięki nim proste ciasto świąteczne urośnie do rangi bożonarodzeniowego tortu. Udekorowany sernik świąteczny umieść na ozdobnej paterze — będzie prezentować się wspaniale na świątecznym stole.