Przepis na szarlotkę
Zbliża się sezon jabłek, czyli czas gotowania kompotów, przygotowywania dżemów jabłkowych oraz aromatycznych szarlotek. Oczywiście, ktoś może pomyśleć, że przepis na szarlotkę to nic oryginalnego i nikogo nie uda się zaskoczyć tak prostym daniem, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, gdy jabłka można kupić w supermarkecie niezależnie od pory roku. Ale Ci, którzy wciąż nie mieli szczęścia spróbować naprawdę pysznej szarlotki ze świeżych jabłek, z pewnością docenią ten proponowany przez nas przepis.
SKŁADNIKI
5 obranych i pokrojonych w plastry jabłek
1/3 szklanki brązowego cukru
Sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka czystego ekstraktu z wanilii
1 1/3 szklanki mąki uniwersalnej
1/4 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
10 łyżek stopionego masła
1 łyżka cukru granulowanego
3 łyżki masła pokrojonego w małe kostki
Sposób przygotowania
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 350 °.
Krok 2
W dużej misce wymieszaj jabłka, brązowy cukier, sok z cytryny, cynamon, wanilię i sól.
Krok 3
W drugiej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i cynamon. Dodaj stopione masło i mieszaj, aż powstanie ciasto.
Krok 4
Wyłóż powstałe ciasto do okrągłej blachy do pieczenia z wyjmowanym dnem, ugniatając, aż ciasto będzie gładkie.
Krok 5
Wyłóż jabłka na masie ciasta, posyp cukrem granulowanym i polej masłem.
Krok 6
Piecz szarlotkę tak długo, aż góra stanie się złota, a jabłka będą miękkie, czyli około 1 godziny.
Sposób podania
Pyszną szarlotkę warto podać w odpowiedni sposób, na przykład, na paterze dekoracyjnej ze stali nierdzewnej. Jeśli planujesz przyjęcie rodzinne lub spotkanie ze znajomymi i chcesz podkreślić smak, wygląd i zapach swojego ciasta, patera będzie rozwiązaniem, które z pewnością wywoła pozytywne uczucia w Twoich gościach.
Smacznego!