Przepis na szarlotkę

Zbliża się sezon jabłek, czyli czas gotowania kompotów, przygotowywania dżemów jabłkowych oraz aromatycznych szarlotek. Oczywiście, ktoś może pomyśleć, że przepis na szarlotkę to nic oryginalnego i nikogo nie uda się zaskoczyć tak prostym daniem, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, gdy jabłka można kupić w supermarkecie niezależnie od pory roku. Ale Ci, którzy wciąż nie mieli szczęścia spróbować naprawdę pysznej szarlotki ze świeżych jabłek, z pewnością docenią ten proponowany przez nas przepis.

SKŁADNIKI

5 obranych i pokrojonych w plastry jabłek

1/3 szklanki brązowego cukru

Sok z 1/2 cytryny

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1 łyżeczka czystego ekstraktu z wanilii

1 1/3 szklanki mąki uniwersalnej

1/4 szklanki brązowego cukru

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

10 łyżek stopionego masła

1 łyżka cukru granulowanego

3 łyżki masła pokrojonego w małe kostki

Sposób przygotowania

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 350 °.

Krok 2

W dużej misce wymieszaj jabłka, brązowy cukier, sok z cytryny, cynamon, wanilię i sól.

Krok 3

W drugiej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i cynamon. Dodaj stopione masło i mieszaj, aż powstanie ciasto.

Krok 4

Wyłóż powstałe ciasto do okrągłej blachy do pieczenia z wyjmowanym dnem, ugniatając, aż ciasto będzie gładkie.

Krok 5

Wyłóż jabłka na masie ciasta, posyp cukrem granulowanym i polej masłem.

Krok 6

Piecz szarlotkę tak długo, aż góra stanie się złota, a jabłka będą miękkie, czyli około 1 godziny.

Sposób podania

Pyszną szarlotkę warto podać w odpowiedni sposób, na przykład, na paterze dekoracyjnej ze stali nierdzewnej. Jeśli planujesz przyjęcie rodzinne lub spotkanie ze znajomymi i chcesz podkreślić smak, wygląd i zapach swojego ciasta, patera będzie rozwiązaniem, które z pewnością wywoła pozytywne uczucia w Twoich gościach.

Smacznego!