Przepis na ulubione pierniczki świąteczne
Świąteczne wypieki zaczynamy od przygotowania pierniczków. Te tradycyjne wypieka się już na początku grudnia. To pierwszy etap przygotowania do świąt, który sprawia, że w Twoim domu będzie unosił się aromat Bożego Narodzenia.
Pierniki świąteczne przygotowuje się z tzw. ciasta dojrzewającego. Co to oznacza? Otóż ciastka bezpośrednio po upieczeniu są bardzo twarde i nie nadają się do jedzenia. Potrzeba kilkunastu dni leżakowania, aby zmiękły. Oczywiście są jeszcze przepisy na pierniki świąteczne „last minute”, czyli takie, które są gotowe do jedzenia od razu. Pierniki dojrzewające przechowujemy w zamkniętym naczyniu np. specjalnej puszce ze świątecznym motywem lub słoju na ciastka. Po kilkunastu dniach pierniczki będą miękkie i gotowe do podania na świątecznym stole. Pięknie udekorowane pierniczki świąteczne możesz powiesić na choinkę — nic nie zdobi jej piękniej niż własnoręcznie zrobione dekoracje.
Składniki
Lista nie jest długa, ale warto zadbać o jakość składników na pierniczki. Prawdziwy miód i aromatyczna przyprawa korzenna to podstawa.
- 400 g mąki – używam tortowej
- 300 g miodu
- 80 g masła – prawdziwego 82%
- 2 czubate łyżeczki przypraw do piernika
- 1 duże lub 2 mniejsze jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- sok z połowy cytryny
- Kakao – to składnik opcjonalny, dla osób, które chcą, aby pierniczki miały ciemnobrązowy kolor.
Przyprawa do piernika powinna być świeża, dlatego zadbaj o jej prawidłowe przechowywanie. Jeśli ta, której używałam w zeszłym roku zwietrzała — kup nową. Smak pierniczków w dużej mierze zależy od jakości przyprawy, którą dodasz.
Sposób przygotowania
W rondelku rozpuść masło z miodem i przyprawą do piernika. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aby całość stała się płynna, ale nie przypaliła się. Uwaga — masa nie może się zagotować. Jeśli tak się stanie, musisz zaczynać wszystko od początku. Do dużej miski wsyp mąkę, wymieszaj ją z sodą i solą. Do mieszanki wlej lekko przestudzoną masę miodową. Wbij jajka i dodaj sok z cytryny oraz kakao (opcjonalnie). Ciasto wyrabiać do momentu, gdy składniki dobrze się połączą. Gotowe ciasto na pierniczki świąteczne jest gładkie, lśniące i nie klei się do dłoni. Podobnie jak ciasto kruche to na pierniczki warto umieścić w lodówce. Optymalny czas to ok. 3 godziny, ale możesz umieścić je w lodówce nawet na kilka dni. Ważne by było zabezpieczone przed wyschnięciem np. owinięte folią spożywczą. Po co wkładać ciasto do lodówki? Po to, by lepiej się rozwałkowywać.
Przygotuj stolnicę lub matę do pieczenia — oprósz ją mąką. Podziel ciasto na kilka części i rozwałkuj je na grubość ok. 3 cm. Za pomocą wykrawaczy wycinaj ciasteczka. Jeśli chcesz zawiesić pierniczki na choince, podczas wykrawania zadbaj o to, by zrobić dziurki na zawieszki. Możesz wykonać to za pomocą słomki do napojów.
Gotowe ciastka wyłóż na pokrytej papierem do pieczenia blaszce. Nie kładź ich obok siebie, bo ciasto podczas pieczenia urośnie. Nagrzej piekarnik do temperatury 170 stopni z termoobiegiem. Czas pieczenia to ok. 8-12 minut. Pierniczki powinny mieć piękny złoty kolor. Gdy wystygną, możesz je udekorować lukrem. Przechowuj je do Wigilii w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Przydatne akcesoria do pieczenia
Świąteczne wypieki wymagają odpowiednich akcesoriów. Aby przygotować pierniczki potrzebny będzie solidny wałek do ciasta i wykrawaczki do ciastek. Klasyczna stolnica również będzie przydatna, ale możesz zastąpić ją silikonową matą. Jest to gadżet, który zdecydowanie ułatwia prace kuchenne. Możesz na niej rozwałkować ciasto i je upiec. Mata silikonowa do pieczenia ma jeszcze jedną zaletę. Nie zajmuje tyle miejsca co klasyczne stolnica. Po przygotowaniu ciasta możesz ją zwinąć i włożyć do szuflady.
Jakie foremki do pierniczków świątecznych wybrać? Naturalnie zestaw składający się z kształtów, które przywodzą na myśl Boże Narodzenie: renifery, choinki, bałwanki czy aniołki są obowiązkowe. Klasyką są metalowe wykrawaczki do ciastek, ale możesz wybrać również foremki wykonane z tworzywa sztucznego. W odróżnieniu od metalowych nie ma ryzyka, że pokryją się korozją, gdy umyjesz je w zmywarce.
Niezbędne akcesoria do pieczenia to również papier do wyłożenia formy. Nie musisz używać jednorazowych arkuszy. Dostępne są folie do pieczenia, które przeznaczone są do wielorazowego użytku. To ekologiczne i ekonomiczne rozwiązanie. Świąteczne wypieki to nie tylko pierniczki, ale również makowce, szarlotki i bożonarodzeniowy tort. Do ich przygotowania potrzebujesz odpowiednich form. Zwróć uwagę na foremki silikonowe — ich kształt może być dowolny. W sprzedaży dostępne są również foremki z motywami świątecznymi. Dzięki nim zwykłe ciasto jogurtowe zmieni się w bajecznie kolorową choinkę — wystarczy odpowiednia forma i odrobina kolorowego kremu lub lukru, do tego kilka cukrowych ozdób. Przygotowanie świątecznych wypieków do doskonała okazja do spędzenia czasu z najbliższymi. Rodzinne dekorowanie pierników czy przygotowanie ciast to naprawdę świetna zabawa.