Przepis na wegańskie gołąbki

Dieta wegańska wymaga starannego bilansowania potraw. Jak przygotować dania tradycyjnej kuchni polskiej w wydaniu wegańskim? To możliwe, co więcej takie dania mogą być równie smaczne i zdecydowanie zdrowsze. Przedstawiamy wegańskie gołąbki z młodej kapusty.

Tradycyjna kuchnia polska jest dość ciężka, a większość przepisów zawiera mięso lub nabiał. Przygotowanie tych potraw w wersji wegańskiej wydaje się karkołomnym zadaniem. To pozory - wegańskie gołąbki smakują wyśmienicie i możesz je szybko przygotować w domu. Nie będą to z pewnością gołąbki, jak u babci, ale po ich zjedzeniu z pewnością będziesz lżejszy i bardziej energiczny. Wersja z ryżem, soczewicą i grzybami jest aromatyczna i bardzo smaczna. Gotowe gołąbki możesz polać sosem pomidorowym, by poczuć smak dzieciństwa.

Przygotuj:

  • deskę do krojenia,
  • miskę,
  • garnek do gotowania na parze,
  • naczynie żaroodporne,
  • utensylia.

Składniki:

  • główka młodej kapusty,
  • puszka ugotowanej soczewicy,
  • 500 ml bulionu grzybowego,
  • 150 g ryżu,
  • 100 g suszonych grzybów (możesz zamienić je na podsmażane z cebulką pieczarki),
  • 100 g cebuli,
  • 2 ząbki czosnku, oliwa z oliwek,
  • pęczek natki pietruszki,
  • ½ łyżeczki majeranku,
  • ½ ziela angielskiego (mielonego),
  • ½ wędzonej papryki słodkiej,
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie krok po kroku:

Namocz suszone grzyby w ciepłej wodzie, poczekaj aż zrobią się miękkie. Jeśli wolisz pieczarki podsmaż je na oliwie. Ugotuj ryż w wodzie z dodatkiem bulionu grzybowego. Czas i sposób gotowania dostosuj do rodzaju ryżu.

Posiekaj czosnek i cebulę, podsmaż je na oliwie z oliwek. Odsącz soczewicę z zalewy. Następnie posiekaj grzyby. W średniej wielkości misce przygotuj farsz - połącz ryż, grzyby, soczewicę i podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Dopraw majerankiem, zielem angielskim i papryką wędzoną. Dodaj sól i pieprz do smaku. Odstaw by smaki dobrze się wymieszały i farsz nabrał właściwego aromatu.

Przygotowanie kapusty zacznij od wycięcia głębia. Przygotuj garnek z wrzątkiem i sparz w nim kapustę na małym ogniu przez około 10 minut. Liście powinny do tego czasu odrobinę zmięknąć, ale wciąż będą odpowiednio sztywne i można je będzie oddzielić od główki.