PRZEPIS: Pyszny i różowy sorbet rabarbarowy

Na patyku, w kubku lub w stożku. Sorbet rabarbarowy to pyszny deser, który smakuje najlepiej, jak jest świeży, zrobiony w domu. Można go mieszać z różnymi owocami i dodatkami!

Parę słów o sorbetach

Tradycyjną podstawą sorbetu jest owoc, ale możliwości jest znacznie więcej. Co powiesz na delikatny sorbet kwiatowy, sorbet ziołowy, sorbet ze słodkiego białego wina, zaskakujący sorbet roślinny, lub kombinacje wszystkich tych składników razem? Owoce z własnego ogrodu mogą być świetnym źródłem inspiracji dla wielu smakoszy. Każda pora roku oferuje różne opcje, różne smaki i kolory. Wspaniałą rzeczą w sorbetach domowych jest to, że mogą się różnić tak bardzo, dzięki czemu możesz stworzyć coś, czego nigdy wcześniej nie próbowałeś.

Słodki smak
Radzimy, abyś wybierał zawsze dojrzałe owoce, ponieważ to one dają najlepszy efekt smakowy. Sorbety dostępne w sklepach zazwyczaj zawierają zbyt dużo cukru. W domu możesz cieszyć się mniej słodkim i bardziej wyrafinowanym smakiem. Alternatywnie możesz wykorzystać miód, syrop klonowy lub skoncentrowane soki owocowe, takie jak zagęszczony sok jabłkowy.

Idealne dla wegan
W lodach sorbetowych nie ma nabiału. Cały sęk tkwi w tym, że są one wykonane, bazując wyłącznie na owocach. Sorbety są doskonałą alternatywą dla wegan, którzy nie jedzą tradycyjnych lodów!

Wiele możliwości
Ilość składników znajdujących się w sorbecie zależy od rodzaju owoców, których używasz. Jeden owoc zawiera więcej wody niż drugi. Jeśli zaczniesz od rabarbaru, poniżej znajdziesz pyszny przepis!

Rabarbar może wydawać się ciężki do opanowania, ze swym chudym kształtem i niezrównoważonym, kwaśnym charakterem. Przeraża współczesnego konsumenta, który nie wie, co z nim zrobić. Jednak jest to pyszny składnik wielu najlepszych deserów i ciast.

Przedstawiamy wściekle różowy, w sam raz na lato, pyszny sorbet rabarbarowy. Idealny jako dodatek do gofrów, naleśników, czy po prostu jako deser lodowy w miseczce.

Kolor tak pięknej kompozycji deserowej będzie się bardzo różnił w zależności od tego, jakiego rabarbaru użyjesz. Dlatego zalecamy dodać także odrobinę truskawek lub winogron, przynajmniej dla różowego koloru. Pamiętaj jednak, że wszystkie odmiany rabarbaru mogą być dobrze wykorzystane!

Maszyna do lodu daje super smaczny kremowy sorbet, który jest trudny do osiągnięcia bez niej. Jednak jeśli nie masz takowej, nie przejmuj się. Możesz wykorzystać inne akcesoria kuchenne. Smak będzie podobny i jedynie konsystencja może wyjść Ci nieco inna, ale całość będzie także super smaczna! W takim przypadku należy włożyć masę rabarbarową do dużego pojemnika, a następnie do zamrażarki. Co godzinę sorbent mieszaj widelcem, aż stanie się tak zamrożony, że nie będzie już można go mieszać.

Piękny rabarbar gotowy do użycia

Składniki

700 g rabarbaru

500 ml wody

1 laseczka wanilii

175 g cukru lub w zależności od preferencji i rodzaju rabarbaru

Sposób przygotowania sorbetu

Weź laskę świeżej wanilii i zeskrob z niej waniliową korę, a następnie wymieszaj ją z cukrem.

Ugotuj rabarbar i cukier waniliowy w garnku z wodą. Zdejmij garnek z ognia i dobrze wymieszaj. Przelej uzyskany „kompot” do wcześniej schłodzonej miski.

Gdy całość zostanie schłodzona, przelej ją do blendera o dużej mocy, zmiksuj, a następnie umieść w zamrażarce na co najmniej 2-3 godziny przed podaniem. Możesz także wykorzystać maszynkę do lodów. Jeśli jednak takiej nie posiadasz, co godzinę mieszaj sorbet widelcem, a następnie znowu chowaj do zamrażalnika.Lody sorbetowe są najlepsze, gdy są świeżo przygotowane. Zjedz je jak najszybciej, ponieważ w ciągu kilku dni smak i struktura ulegają pogorszeniu, a kryształki lodu stają się większe i całość staje się twardsza.

Smacznego!