Przepisy na domowe sosy i dipy do dań z grilla

Chcesz zaskoczyć swoich gości na grillu nowymi smakami? Masz już dość podawania grillowanych dań z ketchupem i musztardą? Koniecznie przeczytaj poniższy artykuł, w którym przedstawimy Ci proste przepisy na dipy do grilla, które zachwycą nawet najbardziej wymagającego smakosza.

Sos do grilla na bazie musztardy i miodu

Idealna propozycja dla osób, które lubią słodko-ostre smaki.

Składniki

  • 4 łyżki musztardy
  • 4 łyżki miodu (najlepiej płynnego)
  • 4 łyżki przegotowanej wody (jeśli miód jest bardziej gęsty można dodać ciut więcej wody)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego

Sposób przygotowania

Całość dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać sól i pieprz.

Sos do grilla na bazie majonezu - Amerykański

Delikatny, a zarazem wyrazisty w smaku, z kawałkami warzyw, zachwyci miłośników smaku kuchni zachodniej.

  • 2 łyżki ketchupu
  • 4 łyżki majonezu o delikatnym smaku
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki konserwowe
  • pęczek szczypiorku

Pomidory i ogórek drobno pokrój. Szczypiorek posiekaj. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Idealny dodatek do grillowanych ziemniaków.

Dip do grilla na bazie sera pleśniowego

Dla miłośników pleśniowego sera, który lubią jego wyrazisty smak oraz zapach. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do ryb oraz warzyw.

Składniki

  • 8 łyżek śmietany 18% gęstej (ewentualnie jogurt grecki)
  • 100g sera pleśniowego typu lazur
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego
  • szczypta pieprzu
  • tymianek do smaku

Sposób przygotowania

Do blendera kielichowego wrzuć ser i śmietanę lub jogurt zblenduj na gładką masę. Dodaj oliwę i przyprawy wg uznania. Dokładnie wymieszaj.

Dip do grilla z anchois i jajkiem

Dla miłośników rybnych, wyrazistych smaków.

Składniki

  • 200 g twarożku
  • 50g filetów anchois
  • 100g majonezu
  • 2 łyżki śmietany gęstej 18% lub jogurtu greckiego
  • ugotowane jajko
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Jajko ugotuj na twardo. Do miski wrzuć twarożek, majonez, śmietanę/jogurt, filety anchois i żółtko jaja. Całość zmiksuj, tak aby uzyskać gładką, jednolitą konsystencję. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na wierzch posyp posiekanym białkiem. Przed podaniem na stół posyp natką pietruszki.

Dip do grilla pikantny - Chimichurri

Jeśli lubisz ostre smaki koniecznie wypróbuj ten przepis. Zdecydowany, wyrazisty aromat idealnie sprawdzi się jako dodatek do ryb oraz mięs z grilla.

Składniki

  • pół pęczka kolendry,
  • pęczek pietruszki zielonej,
  • 5 łodyżek oregano,
  • pół strączka zielonego chili bez pestek,
  • cebula czerwona lub szalotka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 125ml oliwy z oliwek,
  • pół cytryny,
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania

Kolendrę, pietruszkę i oregano drobno posiekaj. Dodaj pokrojone chili, cebulę oraz czosnek. Całość wymieszaj z oliwą. Dopraw sokiem z cytryny, octem winnym, solą i pieprzem wg uznania. Możesz dodać również startą na drobnych oczkach skórkę z cytryny.

Wszystkie sosy smakują najlepiej schłodzone, dlatego włóż je do lodówki na kilka godzin przed podaniem tak, aby smaki się "przegryzły".

Jeśli posiadasz w domu talerz - zestaw do przekąsek, koniecznie podaj na nim przygotowane sosy. Podane w ten sposób będą ładnie się komponować i zajmować niewiele miejsca na stole, co przy dużej ilości gości na pewno ma znaczenie. Podane przepisy idealnie pasują do dań mięsnych, rybnych, a także warzyw. Nasze propozycje możesz wykorzystać nie tylko latem podczas grillowania w ogrodzie. Dzięki grillom elektrycznym możesz zrobić grilla nawet w środku zimy, w swoim mieszkaniu. Wypróbuj przepisy na sos do grilla, a gwarantujemy, że grillowane potrawy na stałe zagoszczą w Twoim domu.