Przydatne akcesoria do jesiennych wypieków

 jesienne wypieki

Unoszący się w domu zapach ciasta dyniowego, marchewkowego, muffinek lub szarlotki potrafi bardzo skutecznie umilić jesienne wieczory. W tym czasie osłodzenie sobie życia wydaje się szczególnie potrzebne, a najlepiej zrobić to oczywiście od początku do końca przez siebie samego. Własnoręcznie przygotowane wypieki smakują najlepiej, są pożywniejsze, a do tego przynoszą ogrom satysfakcji. Jest to doskonały dodatek do gorącej herbaty, czy kawy, którymi ugościć możemy najbliższych, aby wspólne chwile podczas jesiennych dni przebiegały w jeszcze przyjemniejszych okolicznościach. Pomogą w tym nasze akcesoria do pieczenia.

Jesienne wypieki

Wolne, jesienne, chłodniejsze wieczory to idealny czas na pieczenie ciast, tylko które z nich przygotować? Najlepiej wykorzystać wszystko to, czym w tym czasie obdarowuje nas matka natura! Świeże jabłka, śliwki, dynia to skarby, które wykorzystać możemy do wielu różnych wypieków. Dodatek cynamonu i korzennych przypraw nada jeszcze więcej wyjątkowego aromatu, który rozprzestrzeniając się po całym domu, stworzy prawdziwie jesienną atmosferę. Oto nasze propozycje na jesienne wypieki:

  1. Ciasto dyniowe - proste w przygotowaniu, a jakie pyszne! Warto skorzystać z sezonu na dynię i stworzyć z niej puree, z którego zrobić następnie można wiele ciekawych przysmaków, w tym ciast. Do takich słodkich wypieków najlepiej pasować będzie dynia piżmowa.
  2. Jabłecznik - kruszonka, cynamon i jabłka to doskonałe jesienne połączenie do porannej kawy lub wieczornej herbaty. Do stworzenia jabłkowego musu najlepiej wybierać twarde jabłka.
  3. Ciasto marchewkowe - równie nieskomplikowane, smaczne i do tego zdrowsze niż tradycyjne słodkości. Ciasto marchewkowe urozmaicone imbirem i cynamonem doda mu jeszcze więcej unikalnego smaku.
  4. Ciasto śliwkowe - sezon na śliwki trwa aż do października, jeśli więc jesteśmy posiadaczami dużej ilości śliwek, to klasyczne ciasto drożdżowe z dodatkiem śliwek i kruszonką będzie bardzo dobrym rozwiązaniem.

Zanim weźmiemy się jednak za nasze jesienne wypieki, nie obędzie się też bez specjalnych akcesoriów, dzięki którym przygotowania będą przebiegać w komfortowych warunkach. Podstawą jest naczynie do zapiekania, które umożliwi nam precyzyjne wypieczenie ciasta. Które z nich będzie najlepsze?

Formy silikonowe

To, co przede wszystkim charakteryzuje formy silikonowe to duży komfort użytkowania. Ciasto do takiej formy nie przywiera, a więc wyciąganie go jest niezwykle komfortowe i łatwe - nie musimy przejmować się, że spód zostanie na dnie. Z tego względu do wszelkich muffinek i babeczek najlepiej sprawdzają się małe foremki silikonowe, ponieważ bardzo sprawnie możemy je wyciągnąć, nie naruszając ich kształtu, a to dzięki elastyczności silikonu.

Liczyć możemy więc na to, że będą wyglądać idealnie! Foremka silikonowa w ciekawej formie sprawi, że również nasze podane na stole ciasto będzie wyglądać wyjątkowo. Są różnorodne pod kątem kształtów, kolorystyki i wielkości. Poza tym cechuje je lekkość i odporność na wysokie, jak i niskie temperatury. Forma silikonowa to zatem zdecydowanie bardzo dobra propozycja do pieczenia wszelkich ciast, babek i babeczek. Trzeba jednak pamiętać, że elastyczność form silikonowych ma też swoje złe strony - przenoszenie ciasta ze stołu do piekarnika, szczególnie, gdy jest duże może być problematyczne.

Naczynia żaroodporne

Największą zaletą naczynia żaroodpornego jest to, że jest bardzo uniwersalne. Upiec możemy w nim nie tylko ciasto, ale też wszelkie dania obiadowe, takie jak zapiekanki. Naczynie żaroodporne może być wykonane ze szkła, żeliwa, stali nierdzewnej, porcelany, aluminium, ceramiki, a nawet szkła kamiennego. Dostępne są też w różnych wielkościach i kształtach.

Niektóre z nich są specjalnie dostosowane do pieczenia ciast. Szklane naczynie żaroodporne do tarty będzie świetną propozycją, ponieważ posiada specjalnie wyprofilowane brzegi, dzięki którym ciasto równomierniej się wypieka i łatwo wyjmuje się je z formy. Poza tym będzie się też ładnie prezentować na stole. Takie naczynie ze szkła jest bardzo łatwe w utrzymywaniu czystości, można je też myć w zmywarce.

Ceramiczne naczynia do zapiekania

Również ceramiczne naczynia do zapiekania są bardzo praktyczne, a więc godne uwagi. Nic więc dziwnego, że są tak powszechnie wybierane. Dostępne są w wielu różnych formach i wielkościach - mogą być przydatne zarówno podczas pieczenia wszelkich serników, ale też sufletów i crème brûlée. Na to pozwalają kokilki, które charakteryzują się wysoką estetyką, więc podawać można w nich również dipy i sosy, licząc na to, że nakrycie stołu wyglądać będzie efektownie.

Przygotujemy w nich też lasagne i inne wypieki obiadowe. To sprawia, że ceramiczne naczynie do zapiekania jest wyborem bardzo uniwersalnym. Dużą zaletą jest też ich trwałość - o ile nie rozbijemy takiego naczynia, posłużyć może nam przez naprawdę długi czas. Ceramiczne naczynia dostępne są w wielu kolorach, co zapewnia dodatkowe pozytywne wrażenia estetyczne.

Które więc naczynie wybrać? Jak widać, każde z nich ma swoje indywidualne zalety, a te, które z nich okażą się najbardziej cenne, zależeć może od wielu okoliczności. Warto się przygotować na każdą z nich i zawsze mieć pod ręką to, co będzie akurat dla nas najwygodniejsze na dany moment. Takie rozwiązanie będzie najlepsze dla każdego, kto często piecze. W dodatku przydatne nie tylko do ciast.