Puree z żurawiny - prosty przepis
Jeśli poszukujesz doskonałego przepisu na chłodne wieczory, wypróbuj proponowane przez nas żurawinowe puree z cukrem. Przetarcie żurawiny z cukrem to świetny sposób na zachowanie większości witamin i składników odżywczych zawartych w tym niewielkim owocu. Deser ten smakuje równie pysznie co dżem i można go przechowywać w lodówce przez całą zimę! Jest to świetna opcja na dodatek do płatków, muesli, kanapek, mięs lub jako samodzielny deser. Mus ten sprawdzi się także jako dodatek do lodów. Jest on bardzo uniwersalny i posiada wiele różnego rodzaju zastosowań. Jedno jest pewne, żurawina jest bardzo zdrowa i warto spożywać ją od czasu do czasu. Gwarantujemy, że przygotowanie tego musu nie zajmie Ci dużo czasu, natomiast przechowywać go można przez wiele miesięcy, dzięki czemu będziesz mógł wyjąć go z zamrażalnika, kiedy tylko zechcesz i cieszyć się jego pysznym i nietuzinkowym smakiem. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, zapraszamy do zapoznania się z przepisem zamieszczonym poniżej.
Dlaczego warto spożywać żurawinę?
Żurawina zawiera wiele przeciwutleniaczy - substancji, które chronią komórki przed negatywnym działaniem wolnych rodników, które są odpowiedzialne za przedwczesne starzenie się, choroby sercowo-naczyniowe i choroby onkologiczne.
Owoce żurawiny mogą leżeć w zamrażarce nawet do następnej jesieni, nie tracąc swoich korzystnych właściwości, a jeśli twoja lodówka jest już pełna zapasów, po prostu zalej żurawinę wodą i umieść w ciemnym chłodnym miejscu. Żurawina zawdzięcza swoje cudowne właściwości zawartym w niej kwasom organicznym, które odgrywają rolę naturalnych konserwantów i zapobiegają psuciu się owoców. Te same kwasy są zwykle stosowane w celu wydłużenia okresu przydatności do spożycia innych produktów, z tą różnicą, że są uzyskiwane nie z żurawiny, ale w sposób chemiczny. A zatem, po dokonaniu zapasów owocu żurawiny, zapewnisz sobie witaminy na całą zimę.

Sposób przygotowania
Proporcje: na 1 kg przecieru żurawinowego - 1 kg cukru.
Krok 1
Blanszuj owoce żurawiny temperaturze 90-100 ° C przez 3-5 minut.
Krok 2
Następnie zmiel owoce żurawiny blenderem i przełóż do wielozadaniowej miski kuchennej.
Krok 3
Wymieszaj gotową masę żurawinową z cukrem.
Krok 4
Włóż masę do czystych słoików.
Krok 5
Puree należy przechowywać w lodówce.
Jesteśmy przekonani, że pokochasz ten wyjątkowy deser z owoców żurawiny.
Smacznego!