Puszyste pancakes'y na leniwe poranki
Pancakes kojarzą się wszystkim bezpośrednio z amerykańskimi śniadaniami. To właśnie za oceanem spopularyzowano tę formę naleśników, którą często spotykamy w filmach czy teledyskach gwiazd pochodzących z USA. Puszyste pancakes’y powstały po zmodyfikowaniu przepisu na tradycyjne ciasto naleśnikowe.
Skąd wziął się pomysł na puszyste placki?
Przepis na francuskie naleśniki przywieźli do Ameryki Północnej już koloniści angielscy, holenderscy i francuscy, którzy smażyli je podczas uroczystości. Pod koniec XVIII wieku do ciasta zaczęto dodawać środki spulchniające, takie jak drożdże czy soda. Prawdziwy rozkwit popularności pancakes’y przeżyły po 1960 roku, kiedy to zaczęto otwierać specjalne śniadaniownie, które specjalizowały się w podawaniu naleśników z różnymi dodatkami.

Z syropem klonowym, masłem czy owocami?
Tradycyjne, puszyste pancakes’y serwowane były z syropem klonowym oraz kostką masła. Współcześnie naleśniki te podawane są z różnymi dodatkami. Bez obaw możemy dołożyć do nich owoce, takie jak borówki, maliny, banany czy truskawki. Świetnie sprawdzi się również bita śmietana, konfitura lub płynna czekolada. W niektórych restauracjach na całym świecie znajdziemy również wersję wytrawną. Ogranicza nas tylko wyobraźnia!
Jak przygotować oryginalne amerykańskie pancakes’y i czym różnią się od wersji z użyciem mleka?
Przygotuj:
- sitko kuchenne,
- blender,
- patelnię z nieprzywierającą powłoką,
- trzepaczkę,
- szeroką łopatkę.
Przepis na 8-10 sztuk placków.
Składniki na wersję amerykańską:
- 1 i 1/4 szklanki mąki,
- 1/4 szklanki cukru pudru,
- 1 i 1/4 szklanki maślanki,
- 1 jajko,
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 1/4 szklanki oliwy,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieść z blenderze i zmiksuj na ciasto o gładkiej konsystencji. Rozgrzej patelnię – koniecznie z nieprzywierającą powłoką.
NASZ SPOSÓB! Aby dodać odrobinę owocowego smaku, tuż przed smażeniem dodaj do ciasta kilkanaście borówek i delikatnie wymieszaj łyżką lub trzepaczką.
Smaż placki na średnim ogniu. Kiedy zauważysz pojawiające się na wierzchu pęcherzyki powietrza, przewróć naleśnik na drugą stronę za pomocą szerokiej łopatki.
Podawaj z syropem klonowym, owocami i masłem.

Przepis na 8-10 sztuk placków.
Składniki na wersję na mleku:
- 2 szklanki mąki,
- 1 i 1/2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 75 g rozpuszczonego masła,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- szczypta soli.

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej przez sitko. Osobno roztrzep jajka i wmieszaj z mlekiem. Połącz wszystkie składniki, a na końcu dodaj rozpuszczone masło. Całość odstaw na 15 minut.
Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką i smaż placki na średnim ogniu.
Za pomocą szerokiej łopatki przewróć delikatnie na drugą stronę.
Serwuj na dużym talerzu z dodatkiem syropu klonowego oraz masła.
Smacznego!